• Autor
  Članci
 • Član 3.300

  Pozdrav svima,posto sam nov na forumu molio bih za pomoc. Kako je najbolje destilisati pravilno odnegovan kljuk od kupina.Najveca mi je dilema da li redestilisati destilat i tako dobiti prepecenicu ili odmeh destilisati rakiju odredjene jacine?

  Član 463

  Nemam praktičnog iskustva, ali koliko je meni poznato ukoliko raspolazete klasicnim kazanom radi se dvokratna destilacija.

  Ipak Vam savetujem da potrazite prof. Ninoslava Nikicevica na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, on ce Vas najbolje posavetovati. A kupinovacu izuzetno ceni, cak nam je na predavanjima jednom prilikom rekao da ga obavezno zovemo ukoliko se docepamo nekih kupina ;)

  Mislim da bi Vam i ova knjiga mogla biti od koristi
  http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Miroslav-Banic-Rakije,-whisky-i-likeri_2331

  a pogledajte i podrum.org

  Član 2.585

  moje iskustvo je da moras prepecenicu, znaci dupla destilacija jer kupina
  daje veliku kolicinu rakije jacine oko 40 stepeni,pa mora da se prepece radi povecanja kolicine alkohola. i pazi da ti u destilat ne krenu patocna ulja.

  Član 3.300

  Hvala na odgovorima.Molim odgovor, kako se zna kada krecu patocna ulja?Unapred hvala.Inace kupinovacu pecem drugu godinu za redom.Prve godine sam krenuo bez ikakvog iskustva, i radio klasicnu destilaciju na bakarnom kazanu.Uspeo sam da izvucem miris kupine,jedina mana je bila sto se na prvom gutljaju oseti slaba doza gorcine,skoro da je neprimetna, ali kvari opsti utisak o rakiji.Inace sam dobio pozitivne komentare od nekih poznavalaca rakije.Jacina rakije je bila 18 gradi, i tu je dala najbolji odnos mirisa i ukusa na kupinu.

  Član 2.585

  najbolje degustacijom.pripremis nekoliko casica i probas destilat. obicno oko 40 stepeni na izlazu iz lule je jacina kad krecu patocna ulja.
  na pr. sljiva oko 42 , loza oko 38 stepeni itd.

  Član 3.300

  HVALA!

  Član 3.181

  Pitanje koje je pokrenuo Dubalexa iz beograda u vezi proizvodnje sokova od jabuka i zeli da poveca obim proizvodnje pa g-do i sve vodece svetske firme su pocele od proizvodnje u domacinstvu niko nije poceo proizvodnju sa nekoliko stotina zaposlenih uglavnom u krugu porodice pa pivarama pivo spremaju tehnolozi koji dodju jednom ili dva puta godisnje ,tako i coca kolu zasto bi morao da bude zaposlen tehnolog bas iz te specijalnosti,dobro je nst proizvoditi samo mora sanitarno biti cisto ,a sto se tice Masina obratite se na adresu Panzalovic Milovan iz SREMSKE MITROVICE INOVATOR mnogi masina i pravi masine po dogovoru i zelji o nameni kontakt telefo je fiksen 00381 22 622210 ili mob.tel 00381 64 1245336 recite da Vas je preporucio SAVAN njegove masine su radjene i nalaze se na upotrebi po prostorima EXS Yugoslavije on ih i srvisira i daje garanciju da ce te masine da rade u procesu proizvodnje. Pozdrav svim proizvodjacima samo napred

  Član 31.752

  Dobar dan ! potrebna mi je informacija prvi put kupinu kljukam za rakiju. Koliko dana je potrebno da se završi fermentacija za pečenje.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.