Milena

Napravljene poruke na forumu

  • Autor
    Članci
  • Član 463
    Član 463

    Dodala bih da, kad je u pitanju izvoz, najcesce nije dovoljno imati samo HACCP sistem. Treba se raspitati sta se jos od standarda trazi u zemlji u koju bi izvozili. Izmedju ostalog, mogli bi Vam traziti i halal i koser.

    Član 463

    Ne znam da li sam bila jasna, na deklaraciji pise da je keks proizveden u skladu sa HACCP standardom, umesto u skladu sa HACCP sistemom. Sto je mene navelo da se zapitam ko im je uopste i uveo HACCP.

    Član 463

    Evo jos jednog po meni korisnog linka
    http://www.ifsqn.com

    A imam i jedno pitanje. Na ambalazi jednog keksa sam procitala da je napravljen u skladu sa HACCP STANDARDOM. Ako se dobro secam, posto prodje zavrsni audit firma dobija od konsultantske kuce (ili bese od sertifikacionog tela) sta sme navesti na svojoj deklaraciji. Vlasnik ove firme se hvalio svojim knjigovodjom koji mu je uveo HACCP i brine o proizvodnji, a tehnologe je trazio za poziciju promotera po marketima.
    Ja sam dosla do zakljucka da on ili nije uveo uopste HACCP, ili su mu prevaranti uveli nepostojeci HACCP standard. Ne lici mi bas na gramaticku gresku. Kome se prijavljuju ovakve stvari?

    Član 463

    Gospodine Zeljko,
    evo da Vam i ja odgovorim na pitanje.
    Govorim u ime prehrambenim tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Mi JESMO obuceni za uvodjenje HACCP sistema I ISO standarda. Naime, ISO standarde i HACCP sistem smo slusali u okviru predmeta Kontrola kvaliteta, u trajanju od dva semestra, kod profesora Radovanovica. Sto se ne moze reci za nase kolege vocare, agroekonome i zastitare bilja koje sam zaticala na pozicijama tehnologa, a o hemicarima i tehnolozima drugih tehnologija i da ne govorim.

    Znam male pekare koje imaju tehnologe, bila sam i u pekari koja je uvela HACCP sistem.

    U vasem interesu je da imate tehnologa, kog cete ili zaposliti, ili angazovati honorarno. Primetila sam da mnoge male firme vide nas tehnologe kao napast, pljackase i sl. A o hrani ionako svi sve znaju, pa sta ce nekom uopste tehnolozi? Zao mi je sto je to tako. U zabludi su svi koji tako misle. Napomenucu Vam samo da implementacija HACCP-a u firmama koje imaju tehnologa traje mnogo krace, a dokumentacija je prilagodjenija. A to stedi i vreme i novac tih firmi. Firma, u kojoj sam ja prosla obuku za internog auditora za HACCP sistem i ISO 2001, je dve godine tapkala u mestu. A onda smo, za samo nekoliko meseci od mog prikljucavanja njihovom HACCP timu,uspesno prosli zavrsni audit.

    Imate nekoliko mogucnosti:
    -da angazujete tehnologa da Vam uradi radnu dokumentaciju i odrzi obuke Vama i zaposlenima, posto ste Vi obavezni da radite po HACCP sistemu, ali ne morate biti sertifikovani
    -da angazujete konsultantsku kucu koja ce Vas ili nekog Vaseg obuciti. Mada sam videla da to bas i ne funkcionise, vec sam Vam navela primer firme u kojoj sam bila. Ljudima van struke zna biti jako tesko savladati sve to, a i cesto ne znaju izbeci bespotrebne troskove.
    -da angazujete i tehnologa i konsultantsku kucu, sto je najbrze i najbolje resenje i ne mora da znaci da je uvek i najskuplje

    Da ne duzim dalje, jako je bitno da shvatite da HACCP sistem nije „onaj papir sto se plati 1000eura“, niti „tamo neke pisanije“. Ne smete ni ici ici po principu „od viska glava ne boli“ i natrpati silne papire, jer zabolece Vas glava.
    Shvatite ga kao nesto sto ce unaprediti Vase poslovanje i sto ce Vam se isplatiti na duze staze. Potrudite se da ukljucite i tehnologa. Konslultanti savetuju, ali oni ne poznaju uvek vas postupak proizvodnje i samu tehnologiju, mogu biti iz neke srodne tehnologije ili uopste ne biti tehnolozi. Neka proizvodnja ima gomilu kriticnih kontrolnih tacaka, neka nema nijednu, ono sto je na jednom mestu obavezno, nije i na drugom.Cilj je da HACCP sistem prilagodite Vasoj firmi,a to cete najlakse uraditi sa tehnologom.

    Član 463

    Pretpostavljam da pod „opis primarnih materijala“ mislite na “ specifikacija ulaznih sirovina“, popunjava Vodja HACCP Tima. U njoj zadajete parametre kvaliteta, svaka sirovina ima svoju specifikaciju.

    Pretpostavljam da se pod „listom nadleznih organa“ podrazumeva „spisak eksternih kontakata“, odnosno koga pozvati u slucaju da je potrebno hitno povuci neki proizvod sa trzista.

    Ono sto Vi nazivate „katalog dokumenata“, bila bi Vasa interna dokumentacija, znaci tu spadaju ciljevi kvaliteta, procedure, radna uputstva, itd.

    A u „katalog vazecih zakonskih odredbi“, tzv. eksterna dokumentacija, spada: zakon o bezbednosti hrane, pravilnici o higijeni, pravilnik o kvalitetu pekarskih proizvoda,pravilnik o kvalitetu pekarskog kvasca, itd.

    Član 463

    Vodic za HACCP sistem mozete skinuti sa sajta ministarstva poljoprivrede

    http://www.minpolj.gov.rs/download/HACCP_vodic.pdf

    Preporucujem Vam da posetite i
    http://www.sertifikacija.info/pitanja-i-odgovori/

    Pored uslova propisanih HACCP sistemom, vas objekat mora ispunjavati I uslove predvidjene Pravilnikom o sanitarno-higijenskim uslovima

    https://www.tehnologijahrane.com/standardi/pravilnici-za-bezbednost-hrane/pravilnik-o-sanitarno-higijenskim-uslovima

    Koliko je meni poznato gotova jela obuhvacena su sledecim pravilnikom

    https://www.tehnologijahrane.com/standardi/pravilnici-za-tehnologiju-mesa/pravilnik-o-kvalitetu-i-drugim-zahtevima-za-proizvode-od-mesa-i

    Ako sam dobro shvatila,udeo mesa krece se od 30- 35%, zavisno od proizvoda. Inace ,kolicina zacina, vode, povrca je stvar proizvodjacke recepture. A proizvodjacku recepturu Vi sami odredjujete.

    Pozdrav

    Član 463

    Krajnji rok za uvodjenje HACCP sistema, prema Zakonu o bezbednosti hrane, je jun 2011.

    Svako ko posluje sa hranom moraće da ima u stalnom radnom odnosu i osobu odgovornu za sprovodjenje i primenu HACCP sistema. A procedura uvođenja traje više meseci.
    Kako se kazne za nehigijenski proizvod kreću od 300 000 do 3 000 000 din, u Vašem je interesu HACCP sistem shvatite ozbiljno.

    Smatram da bi Vam sledeći link mogao biti od koristi:
    http://www.sertifikacija.info/pitanja-i-odgovori/

    Član 463

    Podrzavam predlog

    Član 463

    Medovina je vino od meda, a njegovom destilacijom dobija se rakija od meda tj.medovaca.

    Pogledajte ovaj link
    http://podrum.org/forum/viewthread.php?forum_id=12&thread_id=50

    A na ovoj adresi mozete skinuti knjigu, gde imate takodje opisan postupak
    proizvodnje medovace, kao i drugih rakija
    http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Miroslav-Banic-Rakije,-whisky-i-likeri_2331

    Član 463

    Nemam praktičnog iskustva, ali koliko je meni poznato ukoliko raspolazete klasicnim kazanom radi se dvokratna destilacija.

    Ipak Vam savetujem da potrazite prof. Ninoslava Nikicevica na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, on ce Vas najbolje posavetovati. A kupinovacu izuzetno ceni, cak nam je na predavanjima jednom prilikom rekao da ga obavezno zovemo ukoliko se docepamo nekih kupina ;)

    Mislim da bi Vam i ova knjiga mogla biti od koristi
    http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Miroslav-Banic-Rakije,-whisky-i-likeri_2331

    a pogledajte i podrum.org

    Član 463

    Pretpostavljam da koristite vinske kvasce koji se preporucuju za bela vina. Posto je vrenje na nesto nizoj temperaturi, tj oko 18 stepeni, kako bi se ocuvala aroma.
    Rekli da je bitan sadrzaj kiselina, koji je sadrzaj dovoljan? I kako ga odredjujete, senzorno ili titracijom? Da li nekada potrebna korekcija kiselosti i kako se to radi?

    Unapred se izvinjavam ako sam previse dosadna, ali tema mi je zanimljiva, A nazalost na fakultetu je nismo obradili.

    Pozdrav ;)

    Član 463

    Na zalost nemam prakticnog iskustva u pravljenju medovine. Slazem se sa Vama da kuvanje negativno utice na kvalitet meda. Takodje sam misljenja da se patogeni mo. ne mogu naci u medu, kao i da sigurno ne bi preziveli u alkoholnoj sredini.

    Samo bih napomenula da sam u jednom clanku o medovini procitala da ukoliko se za proizvodnju koristi voda iz vodovoda, potrebno ju je prethodno prokuvati kako bi se uklonio deo hlora koji u njoj postoji i koji prilikom fermentacije gradi hlorofenole koji imaju ukus na plastiku.

    Član 463

    U knjizi Miroslava Banica- Rakije,whisky i likeri imas objasnjen postupak proizvodnje medovine.
    Evo linka za skidanje knjige:
    http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Miroslav-Banic-Rakije,-whisky-i-likeri_2331

    Pogledaj i podrum.org, na njihovom forumu naci ces prakticne savete.

    Pozdrav

    Član 463

    Poštovani Miloše,
    Učestvovala sam u implementaciji ISO standarda i HACCP sistema u Malom Podrumu Radovanović u Krnjevu, probaću malo da Vam približim šta se od Vas očekuje.
    Mi smo prvo krenuli od higijene. Česma ne mora biti na senzor, ali je jako bitno da ima tople vode, kao i deterdženta za pranje ruku i papirnih ubrusa (nikako pamučnih, nama je to bila neusaglašenost na prvom internom auditu). Garderoba se mora nalaziti pre ulaska u proizvodnju kako bi se izbegla kontaminacija.
    Moraju se sastaviti i proslediti radnicima Uputstva za održavanje higijene objekta i opreme, kao i Uputstvo za održavanje lične higijene radnika. U tim Uputstvima im se detaljno mora objasniti koja će sredstva i postupak pranja koristiti. Mora se voditi evidencija održavanja higijene. Sredstva za održavanje higijene se moraju skladištiti odvojeno od sirovina.
    Mora postojati odvojen magacinski prostor za sirovine, kao i za gotove proizvode. Primetila sam da pekare uglavnom nemaju magacinski prostor za brašno, kao i to da ne koriste sito, što je velika neusaglašenost.
    Moraju se sastaviti uputstva za rukovanje opremom i proslediti radnicima.
    Mora se uraditi dijagram toka i odrediti koje su tačke u proizvodnji kritične kontrolne a koje samo kontrolne i uspostaviti pojačana kontrola na tim mestima.
    Takodje morate obezbediti sledljivost proizvoda, morate voditi dnevnik proizvodnje.
    Zatim se rade interne provere i ocenjuje se da li HACCP sistem funkcioniše ili ne, pronađene neusaglašenosti se otklanjaju korektivnim merama i zatim se zakazuje eksterni audit.

    Ovo je nesto ukratko o implementaciji HACCP, a što se tiče izgradnje objekta morate ispoštovati sledeće pravilnike:
    • Pravilnik o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe.
    • Pravilnik o opštim sanitarnim uslovima

    Možda je najbolje rešenje da angažujete odmah konsultantsku kuću koja će vas savetovati i voditi kroz proces implementacije HACCP-a
    Nadam se da sam Vam bar malo pomogla.