• Autor
  Članci
 • Član 441

  Da li neki zna koja je formula za izracunavanje sadrzaja vode u mleku (%).Racuna se na osnovu tačke mrznjenja mleka. Ili bar u kojoj literaturi mogu da nadjem tu formulu.

  Član 123

  Voda dodana mlijeku u cilju patvorenja (falsifikovanja) određuje se na nekoliko načina. Navesti ću jedan i to izračunavanje količine dodane vode na osnovu temperature mržnjenja. Naime na osnovu određene temp. mržnjenja ispitanog uzorka količina dodate vode se računa prema obrascu:

  dodana voda (%) = 100(t – t1)/t

  t – temperatura smrzavanja mlijeka normalnog sastava
  t1 – temperatura smrzavanja analiziranog uzorka

  Navest ću i slijedeće da su normalne vrijednosti temp mržnjenja mlijeka od – 0,52 step C do – 0,56 step C u zavisnosti od sadržaja laktoze i mineralnih materija. Određivanje temp mržnjenja mlijeka se može vršiti samo kod mlijeka čiji je stepen kiselosti manji od 9 step SH.

  Pozdrav.

  Član 441

  Zahvaljujem Vam na odgovoru.
  Pozdrav

  Član 2.560

  Postoji uredjaj koji meri sadrzaj vode u mleku, malih je dimenzija tj. lako je prenosiv i nije mnogo skup.

  Pozdrav

  Član 441

  Da li pod tim uređajem mislite na krioskop, jer sam gledala različite modele i svi su dosta skupi (od 5000- 7000 e)?
  Pozdrav

  Član 2.560

  Krioskop jeste dosta skup ali postoji dosta jeftinija varijanta, mislim da se zove Kriostar, proizvodi ga Funke Gerber iz Nemacke.
  Ne znam koja mu je trenutna cena ali mozes da proveris na http://www.funke-gerber.de/pricelist.pdf

  Ako ti cena odgovara, jednostavno, putem e-maila zatrazi profakturu.

  Pozdrav.

  Član 2.089

  postoji sprava koja se zove refraktometar ,nije mnogo skup,nedaje100%tacnu procenu ali moze se priblizno izmeriti kolicina dodate vode vizuelno,jako je jednostavan za rukovanje,mozete ga poruciti u nasoj renomiranoj kuci ,,SUPER LABORATORIJA BG,a preko njih mozete poruciti sve sto vam treba za laboratorijske analize

  Član 1.991

  Postoje i mali milk analajzeri koji u sklopu svojih merenja izracunavaju dadatak vode u mleku (osim proteina, mlecne masti, suve materije itd…), ali je definitivno krioskop aparat koji je najbolje resenje!…analajzeri se krecu od 1000 eura do 50000-60000 eura, zavisi od proizvodjaca i mogucnosti koje imaju!…koliko sam upucen, uglavnom sve firme koje se bave distribucijom lab.opreme imaju u ponudi ovakve aparate, bar vise na tom trzistu nema monopola!

  Pozdrav!

  Član 2.228

  Jel neko mozda ima tabelu krioskopskih brojeva i procenta vode?

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.