• Autor
    Članci
  • Član 21.640

    Interesuje me koliko stepeni je najbolje da bude u komori u kojoj se skladiste polutrajni proizvodi od mesa. Npr. dimljeni svinjski vrat, dimljena pecenica, dimljene butkice, kobasice itd… Takodje me interesuje da li neko moze da mi kaze kolika je vlaznost potrebna odnosno maksimalno dozvoljena. Postavio bih, naravno pored sonde za temepraturu, i sondu za merenje vlaznosti vazduha u komori, pa samim tim me interesuje da li neko zna gde je najbolje pozicionirati tu sondu. Bilo bi odlicno ako neko zna da preporuci i neku literaturu ili site o uputstvima i pravilima skladistenja polutrajnih suhomesnatih proizvoda.

    Hvala i pozdrav!

    Član 24.248

    Za potrebe svoje porodice skladistim tj. cuvam dimljene i susene proizvode nakon provedenog postupka do potrosnje u prostoriji za tu namenu na temperaturi 5 do 10 stepeni.Obezbedio sam tu temperaturu u periodu januar do jula izolacijom objekta i stalnom cirkulacijom vazduha.Prsut proizveden po mojoj tehnologiji  moze se sacuvati do cetiri godine.

    Član 2.070

    U mojoj prerai je temperatura skladistenja naznacena na 4 stepena, posto se tu skladiste polutrajni proizvodi i rok trajanja im nije veci od 2 meseca, optimalno 45 dana, posto su to pasterizovani i dimljeni proizvodi do postizanja min 72 stepena u centru proizvoda, kvarljivi su kao takvi,obavezno pre ubacivanja u komoru ostaviti ih na hladnijem mestu sa promajom i ohladiti pa ubaciti u komoru sa ujednacenom temperaturom, Potrebno je naglasiti da se temperatura komore i mesa ne treba mnogo razlikovati i da ne bi doslo do kondenzacije. Takodje obezbediti blazu cirkulaciju vazduha i vlaznost sto manju da ne bi doslo do pojave plesni na povrsini kobasica i proizvoda, preporuceno mozda i manju od 70posto.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.