• Autor
    Članci
  • Član 30.924

    Skoro neprimetno , mediji su preneli vest o potpisivanju Sporazuma premijera Vučića o izvozu poljoprivrednih proizvoda Srbije na tržište Kine i Rusije.

    Ministar poljoprivrede g Nedimović i ministar regionalnog razvoj g Krkobabić ,najavili formiranje zemljoradničkih zadruga koje su ukinute pre tačno 30 god.

    Mi,dobri poznavaoci prilika u zadrugarstvu koje su ključni organizatori certifikovane poljoprivrede proizvodnje jasno smo videli da je Srbija ušla možda u poslednji voz za Evropu.

    Naime,2004. god u Bukureštu je potpisdan „Sporazum o implementaciji standarda EU u zemlje Zapadnog Balkana“,koji je trebalo da zaživi u toku narednih 10 god.koliko je inače potrebno za registraciju ljudi , biljaka,životinja, sadnog i semenskog materjala,objekata…Samo godinu dana ranije potpisan je takođe Sporazum sa Rusijom,koja ne samo da insistira na EU Standardima ,već postavlja još rigoroznije kriterijume , na čemu bez sumnje insistira i Kina.

    Dakle put je otvoren.Ispunjenje ugovora mogu ostvariti samo Zadruge kao organizatori proizvodnje na individualnom sektoru,u registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima čiju bi proizvodnju pratili certifikovani agronomi i veterinari po Pravilnicima o zdavstvenoj ispravnosti…Srbije,EU,i internim zemalja uvoznika !

    Da se podsetimo:1986. god Srbija je imala najveći nacionalni dohodak zahvaljujući upravo organizovanoj poljoprivrednoj proizvodnji.Svaka opština je imala zadrugu,svako selo agronome i veterinare,voće završavalo na tržištima Evrope,Engleske,meso na tržištima Evrope,dok su mesne prerađevine završavale u Americi,a neke i u „Beloj Kući“.

    Vlada je uradila svoje ! Sada je potez na lokalnoj samoupravi da formira zadruge !

    Za agronome,veterinare i seljake,konačno je svanulo !

    Zlatko Filipović dipl inž polj

    063337773

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.