• Autor
    Članci
  • Član 3.019

    Poštovani,

    Da li neko ima informacije o tome da se stevia kao zaslađivač može prodvati u Srbiji, uvoziti, gajiti…. Istina je,ona može naći u nekim prodavnicama (i webshopovima), ali nisam sigurna da li je to zakonito kako čitam razne forume.
    Unapred se zahvaljujem za odgovor! Pozdrav.

    Član 3.019

    Koristimo kući steviu, zatim, u daljnjoj budućnosti želim da počnemo prehrambenu proizvodnju, a proizvode bi želeli zasladiti steviom. Pitanje je , da li se to sme?

    Zato molim Vas, ako znate odgovor, pomozite..

    Inače, Hvala za sajt, puno korisne informacije!

    Član 389

    Stevia rebaudiana, odnosno aktivni steviol glikozidi nisu odobreni od strane EU za korišćenje u prehrambenoj industriji. Isti je slučaj i u našoj zemlji.

    U poslednjoj proceni EFSA je zaključila da su generalno bezbedni, tako će će možda u nekom trenutku EU i odobriti njihovu upotrebu.

    Član 1.216

    Tragala sam za steviom u Srbiji, pa vas molim ako neko zna gde i kako se može kupiti da mi pošalje privatnu poruku. unapred hvala. Novi bečej.

    Član 2.737

    drage kolege,
    Stevia je NAJZDRAVIJI BILJNI PRIRODNI ZASLADJIVAC.U Kanadi je DOZVOLJENA i doci ce vreme kada ce i u EU biti dozvoljena.Zasto bas spominjem Kanadu.Pa zato sto Kanada ima jako stroge zakone sta sme a sta ne sme da se uveze.Ako sumnjate u nekog Indijskog ili Kineskog dobavljaca–uvezite to sto zelite iz Kanade i mirno spavajte !
    U pitanju je inace interes ogromnih multinacionalnih kompanija koje proizvode ASPARTAM i ostale vestacke zasladjivace.To je igra.Medjutim vec su Coca Cola kao i Cargill bacili oko na Steviu i vec postoje njihovi zahtevi za „legalizacijom“ .Ona ustvari predstavlja slatku biljku koja je potpuno prirodna i do sada –bez registrovanih negativnih efekata.

    Član 1.500

    Stevia je u EU zabranjena kao hrane ali u Francuskoj nije.
    U EU su nasli dovitljivi trgovci nacin da je prodaju legalno , u Nemackoj naprimer se prodaje u BIO prodavnicama ili na internetu kao sredstvo za odrzavanje zuba ( kao da je pasta za zube ) :-)
    evo i jedan primer
    http://www.alloriental.de/gesundheit-und-diaet/stevia-pulver-suesskraut-35g/a-100066/

    pozdrav

    Član 7.606

    i ja tragam za biljkom steviom..verujem u njena lekovita i zdrava svojstva..posto sam nova na sajtu htela bih lavenduli da posaljem privatnu poruku pa je molim ako ovo vidi da mi se javi
    pozdrav za sve sajt je sjajan postacu redovan posetilac

    Član 6.315

    Poštovani,
    malo da dopunim vašu informaciju o steviji, ovaj zaslađivač je dozvoljen za upotrebu u EU od oktobra prošle godine. Jedino je zabranjena njena upotreba u pićima. Osim toga dozvoljena je njena upotreba u Americi i Japanu i u pićima ne samo hrani. Kod nas je na žalost zabranjena zajedno sa erythritolom, naše bezbedonosne liste ga ne poznaju. Kada će biti ove liste ažurirane niko ne zna (s obzirom na sporost naše administracije ne verujem da će to biti skoro).

    Član 4.747

    Ja ne znam o kakvoj zabrani u Srbiji pričate. Evo firme koja legalno prodaje u Srbiji – http://www.stevia.rs
    Inače, od njih sam kupio kristalizovanu Steviu i ukus podseća na večtačke zasladjivače.

    Član 6.315

    Uvoz stevije sasvim sigurno nije dozvoljen. Sama stevia ima takođe plus ukus na koji ljudi na našem podneblju nisu naviknuti. Najbolje je da se koristi mešavina stevije i erythritola jer u tom slučaju nestaje prateći ukus stevije i dobija se ukus koji je veoma sličan šećeru.

    Član 4.747

    Slobo987,

    kako nije dozvoljen kada firma koja prodaje Steviu ima sve dozvole objavjene na sajtu!?

    Član 7.606

    jeste ja sam kontaktirala firmu i vrlo fin veoma strucan mladic mi je sve o njoj objasnio…sam kako da dodjem do sadnice ili semena biljke..zna li neko?

    Član 7.785
    Član 7.606

    hvala gawrane kupila seme :)) bas od njega e sad u pohode da uspem i biljke da oformim kazu tesko je…

    Član 10.321

    Da li neko možda ima neku noviju informaciju vezano za uvoz Stevie i Eritritola u Srbiju? Unapred hvala.

    Član 6.591

    Prema novom Pravilniku o aditivima Stevia je dozvoljena za koriscenje u prehrambenoj industriji, u pravilniku mozete naci dozvoljene doze u zavisnosti od kategorije proizvoda. Koliko me secanje sluzi, i Ertritrol je sada dozvoljen, ali najbolje da konsultujete Pravilnik koji je izasao u Sl glasniku 63/2013.

    Član 10.321

    Aleksandra, veliko hvala na informacijama.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.