• Autor
    Članci
  • Član 30.924

    Ministar Nedimović je očigledno dobro savladao ovu materiju za razliku od pojedinih ministara koji uvoze koze radi proizvodnje jagnjećeg mesa kako bi „pomogli“,predsedniku Vučiću u ispunjenju obaveza po potpisanom Sporazumu o izvozu jagnjećeg mesa u Kinu.

    Tereni koje je Tenis odabrao ,bez sumnje nisu zagađeni i mogu se registrovati za proizvodnju svinja bez vakcinisanja,što znači i mogućnost izvoza svinjskog mesa u EU . Još ako ne budu koristili aditive u ishrani i stimulatore rasta građani Srbije će imati prilike da osete jedan sasvim drugi ukus mesa ,kakvog je malo u Srbiji.

    Malo ko je verovao predsedniku Vučiću kada je rekao da će podići nivo proizvodnje 4-5 puta .Upravo na ovakvim farmama gde je konstantno izđubravanje , postižu se prinosi i 17 tona kukuruza po hektaru.

    Dakle , Tenis može biti i ogledno dobro za zadruge odnosno kooperaciju,kao što je je u Austriji poznata zadruga Rajfajzen,koda nas poznata kao Rajfajzen banka ili u Italiji Compagnia Finanziaria Etica sa 62 000 zadrugara.

    Stručnjaci koji budu radili u Tenisu imaće prilike da se udukuju i dobiju svoje certifikate da bi sutra mogli da se osamostale,foormiraju zadruge u drugim lokalnim samoupravama i konačno pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju koja je ugašena pre ravno 30 god.

    Samo napred ministre !

    Zlatko Filipović dipl inž preh tehn

    063337773

    Član 34.429

    Sve je to lepo, na prvi pogled. Treba da budemo oprezni, sve više će se širiti proizvodnja i prerada mesa, jer kod nas ima vode na pretek. Radi primera, jedan kg. svinjskog mesa sadrži 4.8 m3 virtualne vode. Ako računamo godišnje 65.000 tovljenika po 100 kg, to je oko 31.2 milliona m3-a virtualne vode, koja će se izvoziti iz Vojvodine takoreći džabe. Gde je još izvoz u Kinu itd. Za vrlo kratko vreme ćemo ostati bez nezagadjene pijaće vode. Nisam protiv toga, samo treba biti oprezan i računati,  šta izvozimo? Ne samo meso, nego i virtualnu , ugradjenu vodu u mesu.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.