• Autor
    Članci
  • Član 30.924

    Ove , 2017. god , navršilo se tačno 30 god od kada je Milišević,slomio kučmu ekonomije Srbije,poljoprivredu.Srbija je 1986. god imala najveći nacionalni standard u odnosu na druge jugoslovenske zemlje ,upravo zahvaljujući poljoprivredi.Svaka opština i svako selo je imalo organizatora proizvodnje Zemljoradničke zadruge,koje su vodili agronomi i veterinari.1987. god ,izborom nepismenih kadrova u sisteme kao što je PKB koji je imao 53.000 zaposlenih.380 OOURa i 220 radnih organizacija,došlo je do raspada tih organizatora propizvodnje koji su imali zaokružen ciklus proizvodnje i plasmana poljoprivredne proizvodnje.Taj i takav neprijateljski odos prema agraru nije se prekidao do danas.

    Naš seljak nema za koga da proizvodi,jer nema ko da otkupi njegove proizvode koji nisu certifikovani jer nema stručnih služni u oštinama koje imaju i po 3000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava. Posebna priča su upola manji prinosi u odnosu na osamdesete a ulaganja znatno veća,pa sve što radiš,proizvodi gubitak.Danas , Srbija svoje proizvode ne može da plasira ni u domaće trgovinske lance jer nisu certifikovani,nemaju registrovano poreklo ! A kamoli da nešto izvezeš.Naši ministri poljoprivrede nisu iz struke već 30. god,pa je logočan ovakav splet okolnosti.

    Sve do devedesete,izvozili smo jabuke „Voćarskih plantaža“ iz Boleča na tržiše Evrope preko kraljeve kuće u Engleskoj,junetinu u Italiju i EU,šunku u limenci za Ameriku,a „Gavrilovićeva salama“,je od srpske sirovine završavala u „Beloj Kući “

    Naše zakonodavstvo čak nije u stanju da registruju „Zadruge“,jer nismo prilagodili svoje zakonodavstvo evropskim.Primer je pokušaj registracije 2015. god italijanske Zadruge „Compagnia Finanziaria Etika“,u najvećem pojedinačnom vlasništvu g Ferrarija , svoje Zadruge u Srbiji.Da bi otvorio račun u Inteza banci , traženo je da se dostave overene kopije pasoša,svih 62 000 članova zadruge što je bilo besmisleno.Ni Vlada ni Privredne komore,nisu reagovale niti se izjasnile.

    Projekte koje bi sama država finansirala,kako kaže Predsednik Vučić,nemoguće je dostaviti Predsedniku , kada su oko njega tri obruča nestručnih i nepismenih .

     

    Zlatko Filipović dipl inž polj za preh tehn.

    063337773

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.