• Autor
    Članci
  • Član 2.082

    Molila bih za pomoc…u pitanju je pojedinacno kvarenje pasterizovanog vocnog soka,upakovanog u staklene boce sa krunskim zatvaranjem.Pri pokusaju identifikacije uzrocnika kvarenja jedino je na sulfitnom agaru doslo do pojave gasa ( cepanje podloge)ali bez pojave crnih kolonija.Koji mikroorganizam je mogao izazvati ovo kvarenje? Sta preduzeti?

    Glavni urednik

    Talija šta znači ovo „pojedinačnog kvarenja“?

    Član 2.082

    Doslo je do kvarenja samo u pojedinacnim ambalaznim jedinicama(bocicama)ne i u celoj seriji koja je proizvedena i pasterizovana pod istim uslovima.

    Član 1.743

    Opišite kraktko postupak. Pasterizacija soka, pranje i dezinfekcija boca, punjenje (toplo ili hladno) i sl.

    Član 2.028

    ja mislim da se mikroorganizam zove sakaromaisis sto je (yeast) i u glavnom se nalazi u vazduhu i umire na 50 stepeni maksimalno sto na 51 ne zivi onda treba da se ti sokovi pune na temperaturi najmanje 51 stepen plus ako moze da se okolinu stereliziju dimom koji se pravi tako sto se stavi Formaldihaid na KMnO4 kad nema nikoga u sali preko noci je najbolje

    Član 159

    Uf, FORMALDEHID!!!

    Bljak.

    Glavni majstore, ajd malo vrsi recenziju. Trebalo bi da smo profesionalci. Ne trebaju nam predlozi karcinogenih sredstava!

    Posle formaldehida treba 3 dana luftiranja , kao i svih aldehida. Čak ga ni živinari više ne koriste.

    Nego, talija, preispitaj svaku fazu proizvodnje. Da se ne sekiraš previše, ja to često srećem na terenu. A u laboratoriji probaj R2 agar.

    Sve je u pravilno postavljenoj proceduri, praćenju i prevenciji.

    Član 159

    „sakaromaisis“ ?

    Misliš Saccharomyces !

    Član 2.671

    Tehnolozi…komentari su vam…???
    Pasterizaciju kolegice niste izvrsili pravilno….vjerovatno neka ANAEROBNA bakterija…provjerite…postupak…pasterizacije,kao i pripremu vocnog soka..nacin na koji ste sve radili…po cijoj recepturi……PROVJERITE..

    Član 1.311

    Možda ste zaboravili važan faktor kvalitetu sirovine

    Član 399

    takve stvari se ne rjesavaju na forumima, vec analizama. mozemo mi o tome naklapati koliko hocemo, ako ne napravite sve potrebne analize, džaba je ova prica. mada sve sugestije kad covjek ima problem su uvijek dobrodosle.

    Član 3.777

    Talija,
    po ovome što sam mogla pročitati vezano uz tvoj problem imam samo jedno objašnjenje,s obzirom na činjenicu da sam se srela sa istim problemom prilikom proizvodnje voćnog vina, mislim da ti je problem nastao prilikom zatvaranja ambalaže. Ono to ja ne znam je to da li si zatvarala ručno ili je to radila neka automatska zatvaračica. U mom slučaju je isto došlo do bombaže boca, kako je moje vino a isto tako i tvoj sok pasterizirani proizvod, prilikom kontakta između okolnog zraka i proizvoda ako isti nije adekvatno upakovan tj. ako je ozračen, procesi koji su pasterizacijom zaustavljeni se spontano nastavljaju i dolazi do spontanog vrenja i produkcije CO2 zbog kojeg se tvoj agar prilikom analize raspao. Nema korektivnih mjera koje bi mogle našminkati tvoj proizvod,trebaš slijedeći put prilikom pakovanja povesti računa o toj fazi ili ako je u pitanju zatvaračica poslati istu na remont. Ono što će ti možda pomoći je slijedeće, ako želiš da sigurno odvojiš problematične boce od ispravnih,okreni bocu prema izvoru svjetlosti te je okreni, tamo gdje uočiš mjehuriće sa pjenom ili puno taloga na dnu boce ako je riječ o bistrom soku,proizvod je ozračen i samim tim organoleptički neupotrebljiv.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.