• Autor
    Članci
  • Član 2.138

    Moja supruga i ja smo napravio nekoliko proizvoda ali neznamo tehnolosku obradu. Evo jedan proizvod koji je fantastican punjeni sampinjoni sa sirom ukus je fantastican. Mi neznamo kako to ambalazirati da sampinjon ne pocrni, inace ga drzimo u ulju ja ga sa limunom izbelim ali posle nekoliko dana pocne da crni.Imamo i fotografije sta sve pravimo a moze se i probati ukusi.Ako moze neko od tehnologa da nam pomogne. Hvala svima koji nam pomognu.

    Član 2.138

    Zar ovde niko nezna kako se ambalazira sampinjon a da ne pocrni
    ako neko ima bilo kakvo poznavanje sa sampinjonima bio bi zahvalan da se javi. Hvala unapred svima koji znaju i mogu da mi pomognu.

    Glavni urednik

    Najbolje je da nazovete Laboratoriju za ambalažu Tehnološkog fakulteta. Mislim da je to jedina akreditovana laboratorija za ambalažu u Srbiji.

    Član 2.138

    Hvala Zdravko ali ja sam prosle godine pisao Tehnoloskom Fakultetu i nisam dobio odgovor. Meni samo treba kako ambalazirati da rok trajanja bude makar 3 nedelje, hteo bih da to distribuiram u prodavnice da napravim neku malu proizvodnju familijarnu. Mi smo napravili fantasticne ukuse imamo vise proizvoda ali je problem sto neznamo
    da ambalaziramo da se ne kvare proizvodi.
    Zdravko vama jos jednom hvala.

    Član 2.138

    Dali neko zna gde ima da se nabave staklene teglice

    Član 2.560

    Mikeli, prosetaj do Novosadskoj sajma, imas tamo par njih koji su izlozili teglice i flase od stakla.

    Član 3.005

    Gospodine Mikeli,
    Šampinjone morate blanširati, (5-10 minuta u kipućoj vodi) uz dodatak limunske kiseline i soli, potom naglo ohladiti do sobne temperature, u vodi, a potom možete da ih čvate u staklenim posudama, uz dodatak salamure, kao što se paprike punjene sirom, čuvaju….
    Ukoliko ih ne budete blanširali, menjaće boju, gubiće vodu, usled nastavka fizioloških procesa koje u gljivi nastavljaju da se odvijaju i kada ih oberemo….

    Član 3.046

    Da li ste mislili da budu u nekom rastvoru? Onda je najbolja staklena ambalaža.
    Ako ste mislili da budu „suvi“, kao klasični šampinjoni u prodavnicama, probajte da nabavite iste stiroporske (ili kakve god tacne) a za plastične folije probajte da pitate za savet firmu „Blik produkt“ iz Kikinde. Oni prave PE ili PP folije sa barijerom protiv kisonika (mislim da je u pitanju EVOH – etilen vinil alkohol). Za njih sam samo čuo, nisam inao kontakt sa njima, probajte. (i javite da li ste uspeli)

    Član 2.138

    Pozdrav svima. Ja se izvinjavam sto nisam mogao da odgovorim bio sam odsutan. Ja bih sampinjone punio i mislio sam u teglu da ih konzerviram sa uljem a pri tome da sampinjon ostane bele boje i normalno da se ne kvari. Hvala svima koji mi pomazu.

    Član 2.138

    jsliliana hvala na savetu uspeo sam tako kako ste rekli. Nisu menjali boju ali sad neznam koliko mogu da stoje tako napunjeni u ulju?
    Mi smo posle sedam dana pojeli uglavnom ispalo je dobro ali moram jos malo
    da sve to doradim da bi bilo onako kako zelim. Da li to vazi i za papriku da se blansira posto me i to interesuje. Hvala vam.

    Član 3.005

    Gospodine Mikeli,
    Drago mi je ako je pomoglo.
    U principu, šampinjon, salamuren, može da stoji dugo,
    ali ako treba da ga prodate trećim licima, u teglama,
    tada morate da izvršite pasterizaciju ili sterilizaciju sadržaja.
    Paprike pasterizovane,(samo paprike utegli) mogu i do 2 godine da stoje, nakon pasterizacije, dobro urađene).
    Ja sam radila sa šampinjonima, bez dodatka, već isključivo salamurene šampinjone.
    Ne mogu da vam pomognem kada su u pitanju sir i paprike sa šampinjonima. (Mi smo svojevremeno u kući, punili parike sirom, to nije bilo pasterizovano, izdržalo je, i bilo ukusno.
    Ali, prodaja prehrambenih proizvoda,mora biti po standardima.
    Možda će vam se javiti neki tehnolog, koji radi u fabrici za proizvodnju sireva.
    Nadam se da ćete razrešiti i taj problem.
    Srećno. Pozdrav Ljiljana.

    Član 2.138

    jsliliana ja vam mogu poslati fotografiju na mail da vidite o cemu se to radi. Mi imamo vise proizvoda, imamo zelju da to radimo za dalju prodaju po manjim radnjama. Ali je sve jako tesko poceti samo znam da su proizvodi veoma ukusni i intersantni. Ljiljana veliki pozdrav i hvala vam
    na pomoci.

    Član 3.005

    Gospodine Mikeli,
    Znam da je teško, ali ako budete uporni sigurna sam da ćete uspeti.
    Bitno je da sve bude ne samo ukusno, već čisto i bezbedno za potrošače. Želim vam sve najbolje.
    Srećno!!!
    Ljiljana

    Član 2.138

    Gospodjo Ljiljana ja trebam opet vasu pomoc. Zanimame kad sampinjone
    blansiram koliko procenata ide limunove kiseline i soli na litru vode?
    Imam jos jedno pitanje da li se vi razmete u E oznake, ja sam nasao
    na internetu sta se stavlja u sampinjone kada hocu u ulju da ambalaziram.
    Ali ja neznam koliko procenata cega se stavlja naprimer:
    E200 Sorbinsäure, E202 Kaliumsorbat, E300 Ascorbinsäure(L-),E330 Citronensäure. To sam pronasao na Nemackom jeziku. Da li vi ili neko od tehnologa moze da mi to strucno objasni sta, cega, koliko se stavlja u sampinjone punjene sirom zatim u ulje i tako ambalazirati. Hvala svima koji mogu da mi pomognu.

    Član 3.005

    Gospodine Mikeli,
    Po tehnologiji koju sam ja našla, kada se pripreme šampinjoni,u ulju, tada se posle blanširanja, i čuvanja u salamuri (ukoliko to odlučite) ili dodavaanja sira ( uvašem slučaju), u teglice ubacuje ulje ( moj podatak je za suncokretovo ulje), možda važi i za maslinovo, ali je veooma skupa zabava, da se plodovi što više ocede od tečnosti a onda se u teglu (postoje mašine) u vakumu,dodaje zagrejano suncokretovo ulje,zagrejano do 90C. i potom se zatvaraju teglice. pH vrednost rastvora, 3,4-3,6.
    Vreme pasterizacije u autoklavu,na 94 C je 20 minuta za teglice od 180 gr.
    Kontrola plodova na bombaž, treba da bude na 25 i 37 C, da se proveri da li su u teglama bakterije…
    Što se tiče ovih konzervansa ja sam koristila Limunsku kiselinu, Askorbinsku kiselinu, dok ova dva Sorbata nisam jer uvek postoji mogućnost alergije (naprimer ja) na sorbat…
    U predhodnom pismu sam vam poslala količine Vitamina C (askorbinska kiselina) i Limunske kiseline koje smo koristili tokom prerade.Samo što ja nisam punila šampinjone bilo čim, već čitave pldove salamurila i prodavala bez sterilizacije u autoklavu, kao šampinjone u biokonzervi..
    Ukolko to niste dobili, javite se ponovo.
    Srećno u vašem radu.
    Ljiljana.

    Član 2.138

    Gospodjo Ljiljo pozdrav. Izvini sto se ranije nisam javljo, nisam imao vremena vise sam na putu nego kod kuce. Lepo si ti to objasnila sve ima stvari koje ja jos ne razumem. Kad budem od nedelje slobodan javicu se ja vama a moze da vam posaljem i fotografije da vidite sta ja to hocu ustvari. Ako mozete da mi pisete na mail mtglove63@hotmail.com. Gospodjo Ljiljo hvala vam na svakoj pomoci, ja sam uspeo nesto da uradim po vasim savetima ali treba tu jos mnogo da se uradi do finalnog proizvoda. Pozdrav

    Član 2.138

    Trazim partnera za pokretanje proizvodnje antipasti! Ako neko ima zainteresovan moze da se javi na mail ili na broj telefona 063 184 3332

    Član 2.138

    Zaboravio sam da napisem da imam i fotografije kako to otprilike izgleda.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.