• Autor
    Članci
  • Glavni urednik

    Ima li neko iskustva sa truljenjem kiselog kupusa. Dešava se da truli (pojavljuje se sluz) glavica na trećem listu. Sluz se pojavljuje nedjelju dana nakon stavljanja u kace i na, otprilike, svakoj 10 glavici.

    Član 1.790

    @zdravko,da bi odgovor bio moguć potrebno je znati da li si upotrebio dobru sortu kupusa za kišeljenje.Kao što se zna nije svaka sorta kupusa za kišeljenje,već samo poneka kao FUTOŠKI ,SRP.MELEZ.Takođe MORA
    se voditi računa i ODAKLE JE kupus.Ovo drugo je bitno zbog toga što
    se prodaje kupus gajen u blizini raznih TE-TO i hemijskih indistrija
    i to su razlozi da se kupus kvari nakon stavljanja u kacu.Ni preterana upotreba hemije u toku gajenja biljaka ne sme se odbaciti kao uzrok kvarenja.
    Preporučljivo je da se,pre nego se kupi cela količina , kupe 2-3 glavice nasumice odabrane i prvo probaju da li su ljute(ako jesu ne kupiti),i razviti listove i pogledati da nema slučajno puževa golaća u njima jer njihova sluz može takođe dovesti do onoga što si pitao,ili da nema „FILA “ od pepela ili nečeg sličnog.Ne kiseliti ni one previše zbijene i teške.
    SAMO SLATKE ZDRAVE GLAVICE UZIMATI!
    Takođe tehnologija MORA da se poštuje do u tančina inače „ode mast u propast“.
    OKO KISELOG KUPUSA IMA POSLA VIŠE NEGO OKO MALOG DETETA (AKO HOĆETE DA KUPUS BUDE P R A V I)

    Glavni urednik

    Najprije sam loše napisao. Kupus ne truli već se samo pojavljuje sluz. I to ne pojavljuje se sluz na svakoj glavici u kaci već samo na nekim (recimo 10%) glavica. Ovo me i buni da se pojavljuje na svakoj glavici bilo bi jasno.

    Član 1.790

    DA bih nekako mogao da pomognem molim te opiši TVOJ KOMPLETAN POSTUPAK
    PRI STAVLJANJU I KIŠELJENJU .Može biti da ,ako imaš sluzi u rasolu, ne postupaš kako treba dok se kupus kiseli i kasnije održava.
    Ako ti se sluz javlja samo na ponekoj glavici može biti kako sam već napisao da je to ili oh neke hemije ili sluzi puževa.

    Član 3.006

    Na koji nacin je kupus kiseljen, jel se korijen iskruzivao ili samo rasijecao na kriz? Sluz se zna pojaviti ako je niza koncentracija soli, tj. ili nije dovoljno nasoljena svaka glavica ili sol nije zasla u sredinu

    Član 1.790

    На жалост нас који живимо и радимо у модерној Србији све је више „зналаца“ у многим областима и живота и занимања.Грешке ретко ко признаје а још мање исправља.По туђем д…ту 25 батина ништа не боли.
    Елем,Као и у већини породица добри рецепти се љубоморно чувају и ретки су они који су спремни да добре рецепте дају и још да буду тачни,е то
    је права реткост.
    Рецепт за кишељење купуса је из кувара који је печатала моја чукунбаба
    лета господњег 1877 у Новом Саду.Рецепт је и у оно доба био у широкој употреби.
    –Зреле здраве главице слатког укуса,танких и великих листова који се лако одвајају ,се очисте од спољних листова.Корен се „душмански“ ореже
    и извади.Сипа се 1кашичица соли и ређа у буре,кацу,базен да отвор(рупа )од корена буде на горе.Када се посуда напуни поврх главица се
    ставе чамове дашчице и камен преко њих(сада се то замењује пластиком и пластичним теговима).Пресолац се прави тако што се у воду којом се прелива купус сипа со и мути СВЕ ДОК ПРЕСОЛАЦ НЕ БУДЕ ТАКО СЛАН ДА КАДА ПРОБАТЕ СЛАНОЋУ КАЖЕТЕ ФУЈ БАШ ЈЕ ГАДНО.Тако слан пресолац се сипа полако преко дасака на купус све док не поплине са шаке изнад купуса.СУТРА ДАН И ПРЕКОСУТРА СЕ ПРЕГЛЕДА да ли треба додати пресолац ако га је купус упио.
    Претакање почиње чим се осети благи мирис почетка кишељења и ради се
    СВАКОГ ДАНА БЕЗ ПРЕСКАКАЊА .
    ЧИМ СЕ ПРИМЕТИ ДА ЋЕ КУПУС ДА „ПРОЦВЕТА“ СИПАТИ У РАСОЛ ВИНОБРАН ДА БИ СЕ УСПОРИЛО КИШЕЉЕЊЕ.
    ОКО КИСЕЛОГ КУПУСА ИМА ПОСЛА ВИШЕ НЕГО ОКО МАЛОГ ДЕТЕТА ,ако хоћете добар кисео купус

    Član 1.790

    И ?

    Član 1.091

    Moj postupak je malo drugaciji. U izvadjen koren stavim soli koliko moze da stane, ne samo kasicicu, i kada stavim glavice u kacu ostavim da tako slozene stoje najmanje dva dana bez vode. To radim da bi glavica bolje primila so. To je inace postupak koji se kod nas koristi generacijama unazad.
    Takav kupus bude odlican svake godine.
    Odmah da kazem da sam zadnje tri godine imao problema sa tim puzevima, ali kad se glavice lepo ociste kupus bude odlican. Nema nikakve razlike sa kupusom koji je stavljen istoremeno a da na njemu nije bilo puzeva. Tako da to sigurno nije problem pojave sluzi. Ne znam sta se desava kada kupus nije dobro ociscen od puzeva.

    Postavio bih ja jedno pitanje. Posto imam mnogo otpada kada mi se pojave ti puzevi koji je efikasan nacin za borbu protiv tih puzeva?

    Član 4.116

    Kupus kod nas ostavljamo ovako:
    Zdrav i zreo kupus ocistimo od (spoljnih) necistih i ostecenih listova. Potom odsecemo koren, nedubimo, vec unakrst jakim nozem ubodemo koren celom duzinom. Glavice poredjamo u bure (kod nas oko 500 l) s korenom na gore. Ostavimo da prenoci i sutra ako moze, a uvek moze, dodamo (dopunimo) jos nekoliko glavica kupusa. Potom, stavimo (plasticni) pritiskac i „teg“ *kamen ili sl.). Prilikom slaganja u budre odma stavimo crevo (3/4 cola) s jednim krajem na dno bureta, a drugim da izlazi van zbog pretakanja. Zatim nalijemo kupus sa slanim rastvorom vode. Kolicina soli zavisi od vrste. Mi se uvek trudimo da obezbedimo so kamenu iz Tuzle – najbolje se pokazala. Odprilike na posidu zapremine 100 l ide 1,5 do 2 kg soli. Ono sto je napisao „Deda Lala“: „СВЕ ДОК ПРЕСОЛАЦ НЕ БУДЕ ТАКО СЛАН ДА КАДА ПРОБАТЕ СЛАНОЋУ КАЖЕТЕ ФУЈ БАШ ЈЕ ГАДНО“; je u potpunosti tacno. Kupus pretacemo u pocetku (prvu sedmicu) svaki dan, a kasnije jednom sedmicno. Tako ukiseljen kupus nam ostane, bez dodatka hemikalija, do avgusta-septembra. Ne „procveta“ niti truli.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.