Reklama

Poljoprivreda jeste izvozna šansa Srbije, ali da bi se povećao njen izvoz moraju se povećati i investicije u agrar, izdvajanja iz agrarnog budžeta i omogućiti veće povezivanje neposrednih poljoprivrednih proizvođača i nauke, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.
Srbija je u protekloj deceniji izgubila oko 150.000 poljoprivrednih gazdinstava zbog loše ekonomske situacije u zemlji i agrarne politike i postoji realna opasnost da se taj broj poveća na 250.000 u sledećoj deceniji, ocenio je predsednik Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije Miladin Ševarlić na sednici Odbora.

Ševarlić zatražio da se spreči podržavljenje zadružne imovine i ona vrati u pređašnje stanje, jer je ta imovina sticana decenijama i mogla bi da pomogne razvoj domaćeg agrara.

Ševarlić je zatražio informaciju od Odbora o tome ko je i na koji način nedavno angažovao 62 pripravnika na savetodavnim poslovima u poljoprivredi, što će finansirati država, napominjući da niko ne očekuje da država zaposli svih 2.500 agronoma koji su trenutno bez posla, već da im omogući samozapošljavanje.

Zašto agronomi ne bi mogli da dobiju po 200.000 dinara državnih podsticaja za samozapošljavanje u okviru zadruga, zapitao je Ševarlić i naveo da je broj angažovanih agronoma kao savetnika u poljoprivredi u Hrvatskoj četiri, a u Sloveniji do 10 puta veći nego u Srbiji.

Predsednik podružnice Saveza poljoprivrednih inženjera Dejan Vukomanović ukazao je da je iz budžeta izdvojeno svega 0,5 odsto sredstava za savetodavne poslove poljoprivrednih gazdinstava, što je premalo.

Na drugoj strani, Srbija, naprimer, godišnje gubi oko sedam miliona evra samo zbog nenaplaćenog poreza od prometa stoke na stočnim pijacama, naveo je Vukomanović.

On je skrenuo pažnju na pitanje da li naši građani uopšte jedu zdravu hranu, imajući u vidu da nedostaje puno sanitarnih i fitosanitarnih inspektora, koji bi vršili adekvatnu kontrolu hrane.

Naši poljoprivrednici i domaći agrar uopšte nisu spremni za proces pridruživanja EU, ako pregovori otpočnu 1. januara 2014. godine, upozorio je Vukomanović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Katanić se saglasio da je premalo što je angažovano 62 savetodavna pripravnika za poljoprivredna gazdinstva, naglašavajući da u budžetu nema više novca za tu namenu.

On je ocenio da je nerealno očekivati da se u ovom momentu angažuje 1.000 savetodavaca u poljoprivredi, jer za to nema para.

Katanić je pozvao predstavnike poljoprivrednih inženjera da dođu u Ministarstvo poljoprivrede na sastanak i da kroz dijalog razmotre aktuelne probleme u agraru.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">