Reklama

U situaciji gde oba preduzeća ostvaruju koristi: Hershey smanjuje količinu otpada na deponiji, a Cargill dobija kvalitetnu komponentu za stočnu hranu.

Možete da zamislite kao poslastica za krave.

Potraga kompanije Hershey Co. za korišćenjem otpada iz proizvodnje čokolade i nastojanje kompanije Cargill Inc. da obezbedi hranljivu stočnu hranu doveli su do korisnog sporazuma za obe kompanije, kako u smislu očuvanja životne sredine, tako i ekonomski.

Od početka 2000-ih, Hershey je prodavao male količine otpada i nusproizvoda iz svojih pogona na otvorenom tržištu, nakon što ga sami obrade, uglavnom za stočnu hranu. Cargill je bio jedan od tih kupaca. Međutim, 2011. godine, Hershey je obavestio Cargill da želi da izađe iz tog posla; da li bi agrobiznis gigant želeo da preuzme sav čokoladni otpad i pretvori ga u stočnu hranu?

Slučajno, Cargill je tada obnavljao postrojenje za proizvodnju stočne hrane, nedaleko od Hershey pogona u Chambersburgu, Pensilvanija, koje je uništeno u požaru. To postrojenje je već imalo iskustva u obradi „slatkišnih ostataka“, kako se naziva, i njihovom kombinovanju sa drugim sastojcima kako bi se proizvela suva hrana.

„U to vreme sam kupovao slatkišne ostatke za neke naše pogone i znao sam njihovu vrednost“, kaže Darijel Rajner, viši trgovac u Cargillu. „Tako da kada nas je Hershey zamolio da preuzmemo proizvodnju njihovih slatkišnih ostataka, znali smo da je to dobar potez. Kada smo se domogli toga, mogli smo da ga doradimo i učinimo još boljim.“

Cargillovo postrojenje u Chambersburgu prima palete iz različitih Hershey pogona. U tim kutijama nalaze se komadi čokolade i crne čokolade, kao i omotači koje zaposleni u Cargillu moraju odvojiti. Jestivi delovi se suše prirodno, zatim se drobe i melju u manje čestice koje se mešaju sa suvim sastojcima za hranu.

„Pre nego što završimo, radimo sve što bismo inače radili kako bismo obradili proizvod: podešavanje nutritivne vrednosti slatkišnih ostataka i kontrola kvaliteta“, kaže Rajner.

Šećer je važan izvor energije za krave zbog svoje koncentracije i brze svarljivosti u poređenju sa drugim izvorima kalorija. Međutim, šećer je skup. Cene šećera u SAD-u su nedavno dostigle šestogodišnji maksimum. Slatkišni ostaci su odlična zamena za šećer u ishrani krava jer su takođe koncentrisani i visoko svarljivi. Stoga, stvaranje proizvoda koji sadrži visok sadržaj šećera, kao i masti i proteina, predstavlja dobitnu kombinaciju, prema rečima Rajnera.

„Slatkiši su idealna zamena za šećer“, objašnjava on. „Naš softver unosi sve specifikacije i vraća dijetu koja zamenjuje šećer ovim nusproizvodom.“

Rezultat je hranljiva hrana za krave, svinje i druge vrste stoke. Otprilike 95% proizvoda iz Cargillovog postrojenja završava kod muznih krava na severoistoku SAD-a.

„Naš tim pretvara desetine hiljada funti Hershey čokoladnog otpada godišnje u sastojke za hranu za krave, svinje i druge vrste stoke“, kaže Rajner. „To je dobit za sve – Hershey, životnu sredinu, naše kupce i Cargill.“

Stoka se hrani. Otpad iz hrane se reciklira i izdvaja sa deponije. Rajner takođe napominje da se recikliraju talasasti kartonski kontejneri, a omotači i suvišni materijali se šalju u spalionicu kako bi se pretvorili u energiju.

Dakle, dobit za sve, ali stvaranje ovakvog procesa zahteva posvećenost očuvanju životne sredine i pretpostavku određenih troškova. Cargill je obezbedio postrojenje za ovu svrhu. Hershey zahteva od svojih zaposlenih da razdvajaju proizvode, „instruišući ih i pružajući im znanje da postoji vrednost u otpadu“, primećuje Rajner. Ali sada su stvorili još jedan korak na putu očuvanja životne sredine za svaku kompaniju.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">