Izvor: (Biznis)

Cene hrane u Srbiji trenutno „miruju“ ili su u blagom padu i takav trend trebalo bi da se održi tokom leta i početkom jeseni, ocenili su danas sagovornici Tanjuga. Marketing menažer SOS marketa Milena Radulović istakla je da u proteklih nekoliko meseci nije bilo značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji, dodajući da je zabeležen blagi pad cena hrane. Ona je izrazila očekivanje da će se takav trend nastaviti tokom leta, do septembra i oktobra, navodeći da su i neki proizvođači raspoloženi da spuste cene jer smatraju da je bolje da prodaju robu po nižim cenama nego da se zadržava u rafovima prodavnica i magacinima.

U letnjim mesecima može se očekivati povećanje cene flaširanih voda i sokova, što je sezonskog karaktera jer je u tom periodu i potrošnja tih napitaka veća. „Moguće je da do toga ne dođe jer su i sadašnje cene sladoleda na prošlogodišnjem nivou“, kazala je Radulović. Zamenik generalnog direktora trgovinskog preduzeća „Aman“ Momir Lazić slaže se sa Radulovićevom da hrana u Srbiji u proteklim mesecima nije poskupljivala i da su neke osnovne životne namirnice pojeftinile.

On je to objasnio slabom kupovnom moći stanovništva i sezonom godišnjih odmora kada je tražnja manja, istakavši da su i proizvođači i dobavljači svesni da je bolje da prodaju robu, pa i uz manju zaradu.
Stručnjak iz Privredne komore Srbije Vojislav Stanković mišljenja je da se cene hrane nisu značajnije menjale u proteklim mesecima zbog povećane ponude ranog povrća i voća u sezoni . „Cene bobičastog voća su značajno pale zbog bogate ponude, a za koji dan treba da se pojavi kostuničavo voće – višnja, trešnja, kajsija, pa će ta kretanja sezonski značajno stabilizovati tržište“, naglasio je on.

Dugoročno posmatrano kreatori ekonomske politike moraju da istraju na najavljenim merama agrarne politike gde treba da dobije prioritet povrtarstvo, voćarstvo i stočarstvo, kako bi se tržište i cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji dugoročno stabilizovali, ocenio je Stanković. Prema njegovim rečima, poljoprivreda ima velike šanse ali na njoj treba raditi jer Srbija ne može da živi od sirovina i žitarica već treba da unapredi prerađivačke kapacitete ne samo radi povećanja izvoza već i zadovoljenja potreba domaćeg tržišta. Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je ranije da u narednom periodu ne bi trebalo da dođe do ozbiljnijih promena u cenama hrane, dodajući da analitičari predviđaju da će doći i do smanjenja tih cena.

Petrović je istakao i da od njegovog dolaska na čelo tog resora nije došlo do dramatičnog pokupljenja osnovnih životnih namirnica, kao što je to bilo najavljivano. Prema njegovim rečima, stabilno snadevanje domaćeg tržišta životnim namirnicama visokog kvaliteta koje će imati povoljnu cenu, može da se obezbedi jedino povećanom prozivodnjom mesa i mleka. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Natalija Bogdanov smatra da će cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u narednim godinama i dalje će biti visoke i u najboljem slučaju se može očekivati da ostanu na sadašnjem nivou.

„To za Srbiju znači da će osnovni izvozni artikli – žita, uljarice i industrijsko bilje i dalje imati visoku cenu na tržištu“, rekla je i dodala da analize ne ukazuju da će cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u narednom periodu opadati. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da su cene hrane u svetu tokom maja nešto pale, ali su i dalje na „uporno visokom nivou“. Ta agencija UN-a je navela da se visoke i hirovite cene prehrambenih proizvoda mogu očekivati i do kraja ove i tokom sledeće godine, kao posledica pada zaliha hrane i skromnog rasta proizvodnje većine žitarica. Prema cenovnom indeksu agencije FAO, cene hrane su u maju pale za jedan odsto na mesečnom nivou, ali su čak 37 odsto više u odnosu na maj 2010. godine. Na pad indeksa je najviše uticalo pojeftinjenje žitarica i šećera, čime je neutralisan rast cena mesa i mlečnih proizvoda, naveli su stručnjaci FAO.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">