Izvor: PKS

U vremenu januar – oktobar 2010. godine iz Srbije je izvezeno hrane u svet čija je vrednost 1,69 milijardi dolara, dok je za isto vreme uvezeno za 801 miliona dolara, pa je suficit sa svetom 893 miliona dolara

Bilans razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar-oktobar 2010. godine pokazuje da je ostvaren izvoz u vrednosti od 1.694,8 miliona dolara, što predstavlja rast od 8,7 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar-oktobar 2009. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 21,6 odsto. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 801,3 miliona dolara je za 3,5 odsto veća od ostvarenog u periodu januar-oktobar 2009. godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 5,9 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-oktobar 2010. godine, takođe ima rast od 13,9 odsto i iznosi 893,5,4 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 211,5 odsto. Procene ukazuju da je izvesno da će poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2010. godini ostvariti vrednost izvoza od oko dve milijarde dolara, uvoza u vrednosti od oko jedne milijarde dolara i rekordan suficit u vrednosti od milijardu dolara, kaže saradnik Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, u periodu januar-oktobar 2010. godine su: kukuruz žuti u vrednosti od 163,1 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 134,5 miliona dolara, malina roland, zamrznuta u vrednosti od 76,2 miliona dolara i pšenica merkantilna u vrednosti od 61,2 milion dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 413,9 miliona dolara i sa učešćem od 5,3 odsto u ukupnom robnom izvozu i žitarice i proizvodi na bazi žitarica, u vrednosti od 392,5 miliona dolara, sa učešćem od pet odsto u ukupnom robnom izvozu, objašnjava Stanković.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa (54,3 miliona dolara), banane sveže ostale (24,9 miliona dolara) i pomorandže slatke, sveže (16,1 miliona dolara), ukazuje saradnik PKS. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 194,8 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu od 1,4 odsto) i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 130 miliona dolara (učešće u ukupnom uvozu od jedan odsto).

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjunkturi, koja se popravlja na svetskom tržištu (rast tražnje i oporavak cena), depresijaciji nacionalne valute (stimuliše izvoz, a destimulativno deluje na uvoz), kao i ograničene tražnje na domaćem tržištu zbog niskog životnog standarda stanovništva, što destimuliše uvoz.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">