Reklama

Pre dvadesetak godina ekološka vina kupovali su samo oni „ekološki najsvesniji“. U međuvremenu se kvalitet tih vina poboljšao, a ona postaju sve popularnija.

Ekološki uzgoj vinove loze u poslednje četiri godine se u Nemačkoj gotovo udvostručio. Danas te površine iznose oko 5.000 hektara, što je oko pet odsto sveukupne površine vinograda u Nemačkoj.

„Potrošači izuzetno cene eko-vina i s njima povezuju dobar kvalitet. Osim toga, mnogima je sve više stalo i do toga da se vina proizvode na ekološki način“, kaže Ernst Bischer iz Nemačkog vinarskog instituta DWI u Majncu.

Ta povećana potražnja s druge strane utiče i na to da se sve više vinara i vinogradara okreće takvom načinu uzgoja i proizvodnje. To se jasno moglo videti i na poslednjem sajmu vina „Prowein“ u Diseldorfu. Predstavnika eko-vinogradara i vinara ovoga puta bilo je više nego ikad.

Raste broj ekoloških vinograda

Zajedno sa Italijom i Grčkom, Nemačka se nalazi na samom vrhu svetske liste po pitanju ekološke proizvodnje vina. Ispred njih je samo Austrija u kojoj se danas osam odsto ukupne površine vinograda nalazi u rukama ekoloških vinogradara. Što se Španije tiče, tamo se takođe uočavaju velike promene. Ekološki uzgoj vinove loze se u toj zemlji u poslednje dve godine utrostručio. Time i ta zemlja vrlo uspešno i brzo reaguje na rast potražnje.

Zdravo i autentično

Osamdesetih godina eko-vina su važila kao loša, ali to se u međuvremenu u potpunosti promenilo, što dokazuje i činjenica da na spisku 200 vrhunskih nemačkih vina čak jedna četvrtina potiče iz ekoloških vinograda i načina proizvodnje.

Da li je zaista reč o eko-vinima potrošači mogu da prepoznaju na osnovu raznih oznaka ili pečata; na primer, „Ecovin“, „Bioland“, „Naturland“ ili „Demeter“. Te oznake, odnosno, ime proizvođača garantuju da se prilikom uzgoja vinove loze vodi računa o održavanju prirodnog ekološkog sistema vinograda, što znači da se ne koriste nikakva hemijska ili sintetička sredstva za zaštitu loze kao ni veštačka đubriva.

Neki od spomenutih vinograda u uzgoju i proizvodnji odlaze i korak dalje. Oni koriste neku od metoda takozvanog biološko-dinamičnog uzgoja vinove loze prema učenju antropozofa Rudolpha Steinera.

Izvor: http://www.gdeinvestirati.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">