Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike, kao što su smanjenje upotrebe hemijskih đubriva i pesticida, Evropska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti deo strategije ”Od farme do viljuške”

Uz dugogodišnje ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike kao što su smanjenje upotrebe hemijskih đubriva i pesticida, Evropska komisija predložila je u svome nacrtu još tri dodatna koja će biti deo strategije “Od farme do viljuške” (F2F).

Novi ciljevi odnose se na povećanje ekoloških površina, smanjenje gojaznosti stanovništva i promene u stočarskoj proizvodnji (smanjenje upotrebe antibiotika..), navodi Euractiv.

Strategija “Od farme do viljuške” biće objavljena krajem marta. Sadržaće novu integrisanu politiku o hrani koja uključuje ceo lanac snabdevanja, kao i preporuke za bolju održivost poljoprivredne proizvodnje.

U poslednjem nacrtu, glavni ciljevi politike nove strategije podržani su ciljevima koji ukazuju ka ćemu se teži i do kada, uključujući konkretne akcije. Iako u ovoj fazi još uvek nisu naznačeni tačni brojevi, pet tih ciljeva izričito je spomenuto u nacrtu, čime se daje uvid u namere izvršne vlasti EU.

Obavezan cilj – smanjenje upotrebe pesticida

Prvi cilj, koji je već nekoliko puta najavila komesarka za zdravlje Stella Kiriakides, uključuje smanjenje upotrebe i rizika od sintetičkih hemijskih pesticida za određeni procenat između 2017. i 2030. Procenat, međutim, još nije naveden. Ali to će biti ”obavezan cilj, sa jasnom pravnom osnovom“ koji će podrazumevati preispitivanje postojećih zakona EU.

Povećanje površine EU namenjene organskoj poljoprivredi drugi je cilj koji je postavljen u nacrtu strategije F2F. To treba postići kombinacijom mera, uključujući načine podsticanja potražnje za organskim proizvodima.

Treći i četvrti cilj – smanjenje upotreba antibiotika u stočarstvu i smanjenje upotrebe đubriva već su ranije otkriveni. Zajednička poljoprivredna politika (CAP) igraće ulogu u postizanju tih ciljeva, budući da nacionalni strateški planovi koji treba da budu doneti u okviru CAP-a posle 2020. godine već moraju da budu u skladu sa politikama EU o pesticidima, đubrivima i antibioticima.

Peti i najnoviji cilj naveden u nacrtu F2F ima za cilj da preokrene porast stope prekomerne težine i gojaznosti u EU do 2030. godine. Prehrana ljudi nije u skladu sa zdravstvenim preporukama, a trgovci ne čine zdravu opciju najlakšom za potrošače, navodi Komisija u nacrtu F2F.

Izvršna uprava EU će izneti zakonodavni predlog za usklađivanje obeležavanja hranjive vrednosti na prednjem pakovanju prehrambenih proizvoda. Novi predlog za označavanje hrane ograničiće upotrebu prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji na hrani sa visokim udelom masti, šećera i ili soli, ali će takođe zahtevati oznaku porekla za određene prehrambene proizvode.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">