Italijanski izvoz sira dostigao je rekord zahvaljujući velikoj tražnji širom sveta. Ono što iznenađuje je da je najveće tržište za italijanski sir Francuska, zemlja koja i sama ima bogatu tradiciju pravljenja sira.

Italija očekuje da u 2017. prvi put izveze više od 400 miliona kilograma parmezana i drugih vrsta sira, navodi udruženje poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti). To je za 7% više nego 2016. i takođe rast od 84% u poslednjih deset godina.

Francuska apsorbuje 23% italijanskog izvoza sira a u poslednjih deset godina francuski uvoz italijanskog sira praktično je udvostručen.

U istom periodu je italijanska tražnja kamembera, brija i drugih francuskih sireva stagnirala, što znači da Italija izvozi dva puta više sira u Francusku nego što uveze iz te zemlje, piše portal thelocal.it.

Posle Francuske, među vodećim kupcima italijanskih sireva su Nemačka, koja apsorbuje 14% izvoza, Velika Britanija (10%) i SAD (9%).

Porasle su i prodaje na nova tržišta, gde sir nije tradicionalni deo ishrane, uključujući u Japan (2% italijanskog izvoza) i Kinu (1%).

Najboje se prodaju dva najpoznatija tvrda italijanska sira – Grana padano i parmezan, koji čine 21% italijanskog izvoza sira.

Od 51 sira iz Italije, čija je proizvodnja zaštićena oznakom porekla EU, dobro se prodaje i mocarela. Izvoz mocarele je između 2006. i 2016. više nego udvostručen.

Uspeh sa sirom samo je deo šireg uspeha italijanske industrije hrane i pića. Kompanija Nomizma procenjuje da će Italija u 2017. na izvozu hrane i pića zaraditi više od 40 milijardi evra, ponajviše zahvaljujući siru i vinu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">