Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u saradnji sa Ambasadom SAD i američkim Ministarstvom poljoprivrede, organizovao je stručnu radionicu o bezbednosti hrane za životinje, kao bitne karike u lancu proizvodnje hrane do krajnjeg potrošača.

Radionica je posvećena predstavnicima poljoprivrednih stanica, stručnih i naučnih ustanova i poljoprivrednim proizvođačima. Otvarajući skup, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić je naglasio da je podizanje stručnosti u kontroli i monitoringu u svim segmentima proizvodnje hrane veoma aktuelno pitanje. Naime, stvaranjem uslova za kontrolisanu proizvodnju, u skladu sa savremenim naučnim saznanjima i tehnologijama, obezbeđuje se bezbedna hrana za stanovnike Srbije. Istovremeno, obezbeđuje se ekonomski prosperitet, jer je poljoprivreda neiskorišćena izvozna privredna grana.

„Bezbednost hrane u globalnom smislu jednako je važna za životinje i ljude. Od ishrane životinja zavisi kvalitet prerađevina od mesa, mleka i jaja. Klasičan primer je primer sa aflatoksinom u mleku ove godine, kada je bio kontaminiran kukuruz za ishranu stoke. Tim pitanjem svi treba da se bavimo ako želimo da razvijamo poljoprivredu. Svim građanima Srbije treba da obezbedimo kvalitetnu i bezbednu hranu, a samim tim da omogućimo da izvozimo tu hranu. To možemo raditi jedino ako imamo kontinuirani monitoring kvaliteta hrane“, rekao je Ješić.

Potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić ukazao je da je kontrola kvaliteta hrane za životinje i za ljude osnovna stvar koju treba da obezbedimo ukoliko želimo da unapredimo poljoprivredu za koju tvrdimo da je naša razvojna šansa, koja u naredne dve godine može da obezbedi četiri milijarde evra od izvoza poljoprivrednih proizvoda. Ješić se osvrnuo na aferu oko aflatoksina u mleku, odričući svaku političku konotaciju, objasnivši da je pročitao vest da je prošle nedelje više od 220.000 tona kukuruznih prerađevina uništeno, ili povučeno iz prodavnica, a da mleko ne može da se izvozi iz zemlje pošto naši pravilnici nisu usaglašeni sa pravilnicima zemalja, pre svega, u okruženju.

Naveo je da „imamo situaciju da nam je pre tri meseca vraćen kontigent jabuka, a Vojvodina i Srbija imaju šansu da, u kratkom vremenskom periodu, postanu četvrti, ili peti najveći proizvođač i izvoznik jabuka u EU i Rusiju“.

„To dovodi do ogromnog nepoverenja, pre svega, kupaca u Srbiji prema domaćim proizvodima; do ogromnog disbalansa uvoza i izvoza, što može da umanji naše razvojne šanse“, rekao je Ješić. „Uspostavljanje sistema kontrole kvaliteta prehrambenih proizvoda je ključno za dalji razvoj zemlje. Postoji nekoliko aspekata u koje može biti uključena Vlada Vojvodine. Želimo da sa našim partnerima zajedno uradimo sve što možemo, da nam se prethodno navedene stvari ne događaju, da izbegnemo ovakve probleme, koji se, najčešće, prelamaju preko leđa poljoprivrednih proizvođača“.

Predstavnica iz američke Ambasade Kristin Slup (Christine Sloop) je rekla da radionica ima odličan program, s obzirom na izazove i iskustva iz proteklih godina – pojavu aflatoksina i visoke cene uvoznih hraniva za životinje. Postoji veliko interesovanje za globalno snabdevanje hranom i sve zemlje se trude da ovaj sektor učine što produktivnijim. „Sjajna je mogućnost da se uvedu novi metodi proizvodnje hrane, kao i dobre proizvodne prakse i zato će na radionici svoja saznanja prezentovati stručnjaci o tome kako da izvoz iz Srbije učinimo važnom komponentom vaše ekonomije i o tehničkoj ekspertizi o mikotoksinima“, rekla je Kristin Snup.

O tome kako osigurati sigurno i održivo snabdevanje hranom i hranom za životinje, korišćenjem moderne tehnologije i prakse u proizvodnji i korišćenju uljarica i žitarica, govorila je Gloria Gabelini iz Evropske asocijacije trgovaca žitaricama, hranom za životinje, uljaricama i drugim biljnim usevima. Šef Odeljenja za ishranu i ispitivanje hrane za životinje sa Naučnog Instituta za veterinarstvo Srbije dr Ksenija Nešić prezentovala je akutne i hronične probleme koje izazivaju mikotoksini – supstance koje proizvode gljivice i koje su toksične za životinje i ljude.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">