Reklama

Izvor: Tanjug

BEOGRAD – Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran izjavio je jutros da će cena vekne hleba od brašna tipa „500“ verovatno iznositi između 50 i 60 dinara.
Prostran je rekao RTS-u da očekuje da će sigurno ovih dana biti produžena uredba vlade Srbije do kraja juna, koja se odnosi na 40 odsto prometa brašna tipa „500“ sa ograničenom maržom od devet odsto. PKS se zalaže za maksimalnu podršku stočarstvu, kako ne bi bilo više nestašica mleka, a na jesen i pšenici da se umesto 480.000 hektara zaseje bar 600.000 hektara, istakao je Prostran. On je rekao da ne očekuje da će biti kritična situacija u pogledu šećera i ulja i da se Srbija mora boriti za izvoz, radi deviznog priliva i da nedostaju veliki fondovi roba, što nije moguće obezbediti sa agrarnim budžetom od 2,6 odsto, koji mora iznositi bar pet procenata.

Povodom najavljenog poskupljenja struje od 1. aprila, Prostran je rekao da struja i dizel gorivo utiču na cenu hrane, ali da se neće ugrađivati procenat nove cene odmah u novu cenu proizvoda bilo da je reč o ulju, šećeru ili brašnu. Ugrađivaće se mali procenat i imaće uticaja i pitanje je da li će taj rast iznositi dva, tri ili četiri odsto, ali sigurno neće biti 15 odsto, koliko se nagoveštava da će poskupeti struja, rekao je Prostran. „Dobro je što je došlo do smirivanja cena pšenice na svetskom tržištu i u Srbiji, što nagoveštava mirniji period kada je reč o cenama i brašna i proizvoda od brašna, dakle, hleba i peciva“, smatra Prostran. Prostran je rekao da je bitna cena po kojoj će država „ispuštati“ pšenicu iz robnih rezervi i da nikada ne bi predlagao da to bude po aktuelnoj tržišnoj ceni – po 30, 28 ili 29 dinara i da će država verovatno uvažiti stanje potrošača i to učiniti po nešto nižoj ceni od tržišne.

On je rekao da će cena hleba zavisiti od realnih troškova, izrazivši nadu da će vlada uvažiti preporuke da se imputi kao što su struja i dizel gorivo u punoj ceni ne primene kod proizvođača hleba i mleka. Prostran je izrazio nadu da će ti proizvođači uživati kompenzovane cene, koje bi u odnosu na ostalu industriju kompenzovala država. Prostran je podsetio da se već duže vreme licitira o ceni hleba verovatno zbog toga da se psihološki pripreme potrošači za eventualnu korekciju. Prema njegovim rečima, cena hleba od 35 dinara nije realna, jer samo pšenica staje više od 30 dinara i cena hleba će zavisiti od realnih troškova.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">