Za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta veoma je važno poštovanje standarda. Koji su najznačajniji standardi u poljoprivrednoj proizvodnji piše Radovan Ševarlić iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Srbije.

U svetu postoji veoma jak uticaj nevladinih organizacija, kao što su društva za zaštitu životne sredine i potrošača, da aktivno učestvuju u donošenju standarda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Mnogi standardi se usvajaju od međunarodnih tela za standarde, kao što je Međunarodna organizacija za standarde (ISO), dok su za neke druge, zbog svoje specifičnosti, zadužena specijalizovana tela.

Najznačajniji standardi, sa stanovišta obima proizvodnje i primene su:

HACCP;
Organik sertifikat (BIO);
BRC standard;
Košer;
Halal;
Global G.A.P.
Poštovanje i primena ovih standarda značajna je za poljoprivredne proizvođače, ali i za krajnje potrošače. Proizvodnja hrane po odgovarajućim standardima u mnogim slučajevima predstavlja važan preduslov za plasman proizvoda na odgovarajuća tržišta. Korist za potrošače se ogleda pre svega u činjenici da je svaki standard neka vrsta garancije da je proizvod zdravstveno bezbedan i proizveden u skladu sa propisima za svaki standard pojedinačno.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Dipl. inž. Radovan Ševarlić

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 12.142

    Mogu pojedini proizvođači imati pribavljenih standarda koliko hoće kad je primena istih problematična. Ima firma u Zemun polju koja se bavi proizvodnjom pasterizovanog voća i povrća kao i proizvoda od koncentrata paradajza (kečap). Poseduje (firma) BRC standard koji joj uglavnom služi prilikom izvoza pasterizovane višnje.  Više manje da bi se njime pohvalila. Što se primene tiče nema mnogo veze sa realnošću. Kod proizvodnje kečapa, pošto imaju ekskluzivne ugovore sa većinom velikih trgovinskih lanaca za njih pune kečape pod nazivom robnih marki trgovinskog lanca. Za PL kečap kako ga u firmi zovu, receptura je univerzalna za sve. Menja se samo ambalaža i etiketa. Uz put se ne poštuje masa odredbi Ugovora sa veletrgovinskim lancem. Firma ima čast da Vojsku Srbije snabdeva pasterizovanim voćem i povrćem. Kvalitet tog proizvoda jedva dobacuje do osrednjeg. No šta to Vojska ne pojede. Moglo bi se ovako još dugo. Sve dok se ne donese Zakon o hrani u kome će se jasno precizirati ko sve može da se bavi proizvodnjom hrane i istu pušta u promet, dešavaće se incidentne situacije opasne po krajnje korisnike a indukovane od strane firmi koje poseduju „standarde“!

Odgovor na: Hrana bezbedna samo uz poštovanje standarda

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">