Reklama

Fabrika šećera TE-TO iz Sente uspešno je završila ovogodišnju kampanju preradom 620.000 tona šećerne repe i proizvodnjom oko 87.000 tona šećera, što je znatno iznad prvobitnih očekivanja na početku kampanje, kada je zbog suše i umanjenja prinosa prognoziran podbačaj od oko 30 odsto.

rosečan prinos šećerne repe na sirovinskom području senćanske fabrike kretao se od 30 do 40 tona po hektaru, ali generalna direktorka Teodora Deak ističe da je kod nekih proizvođača gde je bilo mogućnosti za navodnjavanje rod slatkog korena dostizao i 80 tona. Ona dodaje da je ovogodišnji rod repe bio s dobrom digestijom od preko 17 odsto, naglašavajući da je uspešnoj kampanji u velikoj meri doprinela i odluka Vlade Srbije da zabrani izvoz šećerne repe.

– Ispostavilo se da prvobitno je pominjana površina od 5.000 hektara pod šećernom repom mnogo veća i da je u pitanju bilo oko 11.000 hektara, s kojih je rod bio namenjen hrvatskom tržištu – izjavila je direktorka Daek. – Taj rod je ostao u Srbiji, tako da su sve šećerane mogle koristiti svoje kapacitete u potpunosti te je u srpskim šećeranama proizvedeno više od 380.000 tona šećera. Moći će da se ispoštuje izvozna kvota od 180.000 tona, a biće šećera dovoljno i za domaće tržište, tako da nema bojazni da će biti nestašice šećera.

Ona dodaje da je još rano govoriti o finansijskim efektima minule kampanje, ali napominje da očekuje pozitivan finansijski rezultat ovogodišnje kampanje, doduše nešto skromniji nego prošle godine.

Proizvođači repe nisu još u potpunosti isplaćeni. Ostala je za isplatu još repa isporučivana u novembru, a po rečima direktorke Deak, sve obaveze i premija proizvođačima će biti isplaćeni do 20. decembra.

– Uporedo smo počeli ugovaranje šećerne repe za narednu setvu i očekujemo da ugovorimo najmanje 15.000 hektara. Svi naši tradicionalni kooperanti prilikom ugovaranja naredne setve dobiće premiju od 20 para po kilogramu ovogodišnjeg roda, što je dodatno opredeljeno odlukom menaxmenta fabrike. Time želimo da nagrađujemo tradiciju i vernost naših proizvođača, tako da će s otkupnom cenom i premijom ostvariti cenu od 4,50 dinara po kilogramu. S tom cenom smo otpočeli i ugovaranje naredne setve, proizvođačima već isporučujemo veštačko đubrivo, pripremljene su i ostale pojedinosti, a u narednom periodu videćemo kakve će uslove diktirati tržište – kaže Deak.

Izvor: Dnevnik, M. Mitrović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">