Ukoliko Srbija želi da podstakne privredni razvoj – znanje, inovacije i usvajanje novih tehnologija treba da budu prioritet, istaknuto je u PKS, na konferenciji „Znanje u funkciji unapređenja poljoprivredno-prehrambenog sektora u Srbiji“

Inovacije i znanje osnov su konkurentnosti svake privrede, a posebno zemalja u razvoju, među kojima je i Srbija. Srpska poljoprivreda mogla bi da bude konkurentnija primenom inovacija i boljim umrežavanjem mladih inovatora sa obrazovnim i naučnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, istaknuto je na konferenciji „Znanje u funkciji unapređenja poljoprivredno-prehrambenog sektora u Srbiji“ održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ukoliko Srbija želi da podstakne privredni razvoj – znanje, inovacije i usvajanje novih tehnologija treba da budu prioritet. Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal, ali svi koji se bave agrarom nisu dovoljno povezani na tržištu zbog čega izostaju rezultati, rekla je Vidosava Džagić, potpredsednica PKS.

Srbija, kako je istakla, ima puno pametnih mladih istraživača, čiji bi patenti mogli dosta da unaprede poljoprivredu, ali proizvođači moraju da dođu do tih inovacija, pa je zato veoma važno da se nađu partneri zainteresovani za finansiranje novih izuma u poljoprivredi, a koji mogu da budu vrlo profitabilni.

PKS daje značajan doprinos stvaranju nacionalnog inovacionog sistema, podizanju svesti o značaju znanja, i uključivanju inovacionog potencijala Srbije u rešavanju konkretnih razvojnih problema privrede i uspostavljanje partnerstva na domaćem i međunarodnom nivou.

Inovacija nije rezultat razvojno-istraživačkog procesa, već inovacija nastaje kroz sposobnost, odnosno spremnost preduzeća i društva u celini da prihvati nove tehnologije i rešenja bez obzira odakle ona potiču.
Da bi ovakvo stanje promenili, najefikasniji način je da uključimo mlade i kreativne ljude tamo gde imamo prepoznatljiv prirodni potencijal, a to je oblast poljoprivrede i prehrambene industrije, poručila je Džagić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić rekao je da Strategija obrazovanja do 2020. godine predviđa unapređenje obrazovnog sistema koji će uključiti upoznavanje sa novim tehnologijama i u oblasti poljoprivrede. On je ukazao na potrebu reforme obrazovanja u oblasti agrara i usklađivanja sa tekovinama EU, što će doprineti i unapređenju proizvodnih procesa.

Mašić je izrazio očekivanje da će domaći izumi u poljoprivredi biti uskoro odgovarajuće valorizovani na tržištu.
Rukovodilac projekta u Srbiji „Umrežavanje mladih istraživača u sektoru agrobiznisa – NOBLE Ideas“ Danica Mićanović, koja je i Sekretar odbora za tehnološke inovacije u PKS, predstavila je projekat i navela da zemlje na vrhu liste konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma imaju i najveća izdvajanja za istraživanje, razvoj i inovacije.
„Ali imaju i druge olakšice od države, na primer poreske, poslovanje na bazi patenata i drugu vrstu podrške“, dodala je Mićanović.

PKC nastoji da, kroz Kancelariju za podršku mladim istraživačima, ponudi konkretnu pomoć, kao što je tehnička procena preliminarnih ideja, procena opravdanosti, menadžerske, finansijske i pravne konsultacije, a snimljeno je šest video filmova kojima se inovatori predstavljaju potencijalnim investitorima. „Kroz podršku, inovacije mladih ljudi postale su dostupne stručnoj i široj javnosti, a vidljivost im je povećana preko internacionalnih prezentacija i međunarodnih takmičenja“, rekla je Mićanović.

Na konferenciji su predstavljeni inovatori – Marko Kostić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu sa bioštapićima za ishranu kućnih biljaka i Ivan Karman sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu sa ekspertskom poljoprivrednom mrežom za zaštitu bilja.

Konferenciju je organizovao Odbor za tehnološke inovacije PKS, koja je, zajedno sa 13 partnera iz sedam zemalja, angažovana na projektu „NOBLE Ideas“. Projekat finansira EU iz IPA fondova sa 2,4 miliona evra, a usmeren je na stvaranje mreže mladih inovatora za održive ideje u agro-prehrambenom sektoru.

Autor: D.Vuković

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">