Evropska komisija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije potpisali su Sporazum o saradnji u okviru kojeg BioSens institut postaje regionalni centar za distribuciju satelitskih snimaka Kopernikus programa za osmatranje Zemlje

Sporazum o saradnji su 7. juna u Briselu potpisali Filip Brune, direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i Vladimir Popović, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kako je saopšteno, zahvaljujući opremi i ekspertizi neophodnoj za prijem, analizu i skladištenje podataka Kopernikus programa, Institut BioSens dobio je ekskluzivno pravo na distribuciju Sentinel satelitskih snimaka, i na taj način obezbedi sve pogodnosti koje nosi ovaj program za korisnike u Srbiji i regionu. Podaci su besplatni za sve korisnike.

Satelitski snimci za optimizaciju poljoprivrede

Setninel sateliti Evropske svemirske agencije, u okviru Kopernikus programa Evropske komisije, pružaju besplatne satelitske snimke visoke rezolucije koji su od neprocenjivog značaja za optimizaciju poljoprivrede, ali i osmatranje zemljišta, mora, atmosfere i praćenje klimatskih promena, kao i u slučaju vanrednih situacija i za potrebe civilne bezbednosti.

Kopernikus program je najambiciozniji i najuspešniji program za osmatranje Zemlje u svetu. Prema Sporazumu o saradnji, BioSens će koordinisati i promovisati korišćenje podataka nastalih u okviru ovog programa, kako među državnim institucijama, istraživačkim centrima i univerzitetima u regionu, tako i u privatnom sektoru.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Republikom Srbijom, a u okviru Evropske politike susedstva, Evropska komisija omogućuje korišćenje Sentinel i Kopernikus podataka i zemljama kandidatima EU, dodaje se u saopštenju Instituta BioSens.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">