Poljoprivrednici iz Litvanije, Letonije, Poljske, Češke i Slovačke protestovali su podsećajući lidere EU na davna obećanja da će svi poljoprivrednici u Uniji imati ista direktna plaćanja

“U Evropskoj uniji svi su jednaki”. Ova mantra se kroz brošure servira nedovoljno upućenim građanima u zemljama čiji vlastodršci, uglavno načelno, izražavaju nameru da postanu članovi EU.

Realnost je sasvim drugačija. Gotovo u svim oblastima. Pa tako i u poljoprivredi. Gotovo nezapaženo u domaćaoj agrarnoj javnosti prošao je decembarski protest poljoprivrednika iz istočne Evrope ispred Evropskog saveta u Briselu.

Nikad ispunjeno obećanje

Za manje upućene, Evropski savet je sastavljen od šefova država i/ili vlada članica. On definiše opšte političke smernice i prioritete Unije. Donosi, pre svega, političke odluke, pa se stoga ne pojavljuje kao zakonodavni organ. Međutim, odluke Evropskog saveta bi trebalo da imaju uticaja na unutrašnje funkcionisanje EU, tako i za njeno delovanje na međunarodnoj sceni.

Dakle, polovinom decembra poljoprivrednici iz centralne i istočne Evrope protestovali su u Briselu pozivajući lidere EU da održe obećanje i daju jednake subvencije farmerima na istoku kao i onim na zapadu. Farmerima sa istoka još 2002. političari sa zapada su obećali jednaka davanja kao onim sa zapada. Ovo obećanje nikad nije ispoštovano. Bio je to samo “mamac” za masovno proširenje EU 2004.

Što bi naš narod rekao za sve minule godine – “vuk pojeo magarca”. Ali zašto su baš sad poljoprivrednici iz istočne i srednje Evrope protestovali u Briselu? Razlog je jednostavan. Briselski činovnici u narednom periodu odlučuju koliko će “drešiti kesu” za agrar u periodu od 2021-2027.

Ko je protestovao?

Poljoprivrednici iz Litvanije, Latvije, Poljske, Češke i Slovačke su protestovali podsećajući lidere EU na davna obećanja.

Arunas Svitojus, predsednik Poljoprivredne komore Litvanije, i glavni organizator protesta tom prilikom je izjavio: „Putovali smo više od 2 dana iz Litvanije, Poljske, Letonije, Slovačke i Češke Republike sve do Brisela kako bismo bili podsetili političare na obećanja da će jednako tretirati sve poljoprivrednike u EU. Poljoprivrednici iz Centralne i Istočne Evrope više ne prihvataju da budu manje plaćeni od onih sa Zapada!“

Lina Meilute-Datkunien, farmer iz Litvanije, je u Briselu izjavio “Moji troškovi se stalno povećavaju, baš kao i poljoprivrednicima na Zapadu. I ja proizvodim za iste potrošače kao poljoprivrednici na Zapadu. Zašto onda EU poljoprivrednicima u Centralnoj i Istočnoj Evropi daje manje od onih u zapadnoj Evropi? To nije prihvatljivo!”

Farmeri zahtevaju da se direktna plaćanja za sve poljoprivrednike izjednače, oni takođe traže izjednjačenje u mehanizmima podrške i smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivrednike u EU i pozivaju čelnike vlada svake zemlje da konačno ispune obećanja data poljoprivrednicima još 2002. godine.

Ovo sve bi naši poljoprivredinici trebalo da znaju ako (uopšte) jednog dana uđemo u EU klub.

Autor: Đorđe Simović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">