Tokom letnjih meseci važno je pravilno rukovati hranom, održavati higijenu posuda i ruku, svega što dolazi u kontakt sa hranom.

Veliki broj bakterija i virusa ne izazivaju bolest kod ljudi, ali ipak postoji određeni broj „opasnih“ mikroorganizama, koji se nalaze u zemljištu, vodi, životinjama.

Preko spoljne sredine, u kontaktu sa nosiocima bolesti (ekskreti, preko ruku, rana), mikroorganizmi mogu biti preneti na radne površine, krpe za brisanje, pribor, daske za sečenje, te svakim kontaktom mogu da se prenesu na hranu i izazovu trovanje hranom.

Više informacija kako rukovati hranom tokom letnjih meseci
Kako bi se izbegla mogućnost izazivanja bolesti neophodno je:

održavati higijenu svih posuda i površina ruku, svega što dolazi u kontakt sa hranom
pranje ruku toplom vodom i sapunom pre pripreme hrane, u toku same pripreme, sečenja, kuvanja, kao i nakon upotrebe toaleta
detaljno čišćenje i pranje površina i pribora korišćenog za pripremu hrane
obezbediti zaštitu prostora i hranu od insekata, glodara i životinja
Sirova hrana, uključujući vodu i led, može da bude zagađena mikroorganizmima i posledično toksinima. Otporni „filmovi“ koje stvaraju određeni mikroorganizmi ili njihovi toksini mogu da se formiraju u oštećenoj i plesnivoj hrani. Zato tokom leta treba obratiti pažnju na izbor sirovih sastojaka i hrane koja se priprema, i jednostavnim postupcima pranja i ljuštenja smanjiti rizik od trovanja hranom.

Takođe, tokom kuvanja ili pečenja hrane, uništavaju se skoro svi mikroorganizmi, te ove postupke treba primenjivati kada god je to uputno. Držanjem hrane na temperatrurama ispod 4°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">