Izvor: Tanjug

Kiše proteklih dana u gotovo svim krajevima Srbije, dobrodošle su prolećnim usevima koji su u poslednji momenat spaseni suše i sada imaju dovoljno vode i vlage, a očekuje se da neke poljoprivredne kulture imaju prinose i iznad očekivanih, istakli su danas sagovornici za Tanjug. Kiše su od posebnog značaja za kukuruz koji se nalazi u fazi završetka oplodnje i početka perioda nalivanja zrna, odnosno, u najkritičnijoj fazi koja najdirektnije utiče na konačan prinos, rekao je dr Đorđe Jocković sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

On je ukazao da će niže temperature i vlaga koja je sada prisutna u zemljištu omogućiti optimalne uslove za „ovaj veoma bitan proces i na neki način omogućiti dobijanje ipak zadovoljavajućih prinosa“. Istakavši da se slične vremenske prilike očekuju i narednih dana, Jocković je rekao da se ne može dati neka preciznija prognoza o prinosu kukuruza i da će to biti moguće na kraju vegetacije. „Nažalost, na nekim parcelama koje su peskovitije, prethodna suša i visoke temperature učinile su da je lišće na biljkama, pogotovo donje, podgorelo, odnosno osušilo se, tako da će svakako i konačan prinos biti nešto niži“, kazao je Jocković.

On je napomenuo i da postoji jedan manji broj parcela koje su kasno zasejane kukuruzom, a gde ove kiše jednostavno neće moći da pomognu, jer su biljke „ostale jalove“. Jocković je ponovio da su padavine dobrodošle svim prolećnim biljnim vrstama koje se trenutno većinom nalaze u periodu nalivanja zrna. Kiše su povoljno uticale na suncokret i ta biljka se sada oseća dobro, rekao je za Tanjug stručnjak instituta u Odelenju za uljne kulture Vladimir Miklič. Kiše su doprinele da suncokret bolje prođe kroz period nalivanja zrna, što će imati pozitivan uticaj na prinos, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ako se budu zadražali povoljni uslovi vegetacije može se očekivati veći prinos suncokreta od proseka, nešto iznad dve tone po hektaru. Miklič je podsetio da se u drugoj polovini avgusta i u prvoj polovini septembra očekuje žetva te poljoprivredne kulture. Ekspert iz Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković naglasio je da je „svetoilinska kiša“ u poslednjem trenutku spasila sve useve od suše, što će značajno popraviti njihovo stanje i rod.

„Ova kiša je od posebnog značaja za završetak vegetacije i doprineće izuzetno dobrim rezulatima pa se može očekivati dobar rod kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe ali i voća i povrća“, kazao je stručnjak iz PKS. Prema njegovim rečima, sve to će pozitivno uticati na snabdevenost domaćeg tržište i povoljnije cene dok će biti povećana i izvozna ponuda. U Hidrometeorološkom zavodu rekli su za Tanjug da je u poslednjoj dekadi jula palo kiše u proseku za ceo mesec, što je pozitivno uticalo na sve poljoprivredne kulture koje su dobile potrebe količine vode. U zavodu su podsetili da je u poslednih deset dana jula u Somboru palo 65 litara kiše po metru kvadratnom, u Banatskom Karlovcu 89 litara , u Vršću 136 litara, u Vranju 71 litar, Zaječaru 74 litra, Negotinu 79 litara, Kruševcu 104 litra, Ćupriji 136 litara po metru kvadratnom. Kako su istakli, narednih dana u Srbiji biće stabilno vreme uz neki „redak“ popodnevni pljusak prosečne dnevne temperature između 24 i 27 stepeni dok se od nedelje očekuje naoblačenje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">