Reklama

Tokom 2022. godine u Srbiji je količina uvezenog mleka ponovo nadmašila izvoz te životne namirnice, a vrednost izvoza je u samo nekoliko godina opala za devet miliona evra. Glavni razlozi za takvu situaciju su loše stanje u mlečnom govedarstvu koje traje godinama, privremeni rast troškova proizvodnje mleka, koji su značili i pad proizvodnje.

Prema podacima za 2022. godinu koje je dostavio Republički zavod za statistiku (RZS), u Srbiju je uvezeno 42.220 tona mleka i mlečnih proizvoda (kategorija koju čine mleko i pavlaka, nekoncentrovani, bez šećera), u vrednosti od 28,6 miliona evra.

Tokom 2022. godine je iz Srbije izvezeno 28.900 tona mleka i mlečnih proizvoda, vrednih 16,92 miliona evra.

Računica ukazuje da je uvoz mleka i mlečnih proizvoda bio za oko 13.300 tona veći od srpskog izvoza, a da je trgovinski deficit za ove namirnice dostigao 11,68 miliona evra.

Srbija je mleko i mlečne prerađevine najviše uvozila iz BIH, Poljske, Mađarske. Manje količine uvezene su iz Slovenije, Hrvatske, Češke, Danske, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Slovačke, Luksemburga.

Srbija je prema podacima RZS tokom 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu izvezla 1.888 tona mleka i mlečnih proizvoda, što je vredelo 685.000 evra.

U istom periodu iz BIH je uvezeno deset puta više mleka i mlečnih proizvoda, 18.823 tona u ukupnoj vrednosti od 11,995 miliona evra.

Tokom prošle godine Srbija je iz Poljske uvezla 8.204 tona mleka, ali u tu zemlju nije izvezla ni litar tih namirnica. Samo uvoz iz Poljske koštao je domaću privredu više od šest miliona evra.

Upravo je mleko iz Poljske tokom avgusta prošle godine naizgled ”preplavilo“ prodavnice u Srbiji, nakon višemesečnih nestašica. Domaći mlekari su tada poljsko mleko prosipali na svojim blokadama i protestima, koje su organizovali zbog loše situacije u stočarstvu.

Srbija je tokom 2022. godine uvezla i mleko i mlečne proizvode i iz Mađarske u vrednosti od 2,295 miliona evra, oko 3.869 tona mleka.

Prema podacima RZS-a, Srbija je prošle godine izvozila mleko u Albaniju, BIH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku.

Kako je nedavno saopštila ministarska poljoprivrede Jelena Tanasković, Srbija je uvela prelevmane, odnosno taksu koja se naplaćuje prilikom uvoza mleka. Međutim, proizvođač mleka iz seka Skorenovac u okolini Kovina, Dejan Trajković, ocenio je da prelevmani neće zaštititi domaće proizvođače, jer ne važe za uvoz mleka iz BIH, zemlje u kojoj najveće domaće mlekarske kompanije imaju svoje pogone, preko kojih iz EU mogu da uvoze mleko i u našu zemlju.

”Prelevmani su uvedeni samo za EU, a za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju nisu. U Gradačcu je mlekara koja radi za robne marke mlečnih proizoda za skoro sve trgovačke lance. Imlek ima mlekaru u Kozarskoj Dubici, a Megle u Bihaću, tako da će preko njih opet uvoziti proizvode iz EU. Samim tim, apsolutno ništa nije urađeno“, rekao je tada Trajković.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">