Reklama

Suncokret je na području Srednjebanatskog okruga, od 10. avgusta do danas požnjeven sa polovine njiva, uz „šarolik“ rod koji u proseku dostiže 2,5 tone, dok je žetva prerano sazrelog kukuruza na početku, rekao je danas Tanjugu saradnik Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu Dragan Marković.
„Kukuruz je, po tradiciji, zauzeo oko 90 000 hektara, a prema sadašnjim procenama tropske vrućine i dvomesečni period bez kiše, dobrim delom su ‘obrali’ ili umanjili rod na području srednjeg Banata u proseku za 20-40 odsto“, procenjuje stručni saradnik zrenjaninskog instituta.

Ako se te prognoze ostvare kukuruz će, u proseku, doneti tri tone po hektaru.

Da je, zbog desetkovanog roda, žuto zrno postalo vredno kao „žuto zlato“ vidljivo je i na novosadskoj Produktnoj berzi gde je kilogram dostigao čak 27 dinara, kao i na stočnim pijacama, gde se u džakovima prodaje za rekordnih 36 dinara za kilogram.

„Tako nešto nije zapamćeno u ovom delu Banata i to će pogubno delovati na stočarstvo i živinarstvo, odnosno neminovno izazvati lančano poskupljenje stočne hrane, mesa i mleka,“ predviđa Marković.

Dok su tropske vrućine doprinele da mnogi ratari i ne uđu u kukuruzišta, ili ne počinju berbu već „pabirče“ kukuruz, cena suncokreta, više nego prosečni prinosi, donekle će popraviti njihovo raspoloženje i opredeljenje da se dogodine još više okrenu toj uljarici, koja lakše podnosi sušu.

Dugački redovi punih šlepera, ispred ulaza u zrenjaninski „Dijamant“, koji posluje u sastavu hrvatskog „Agrokora“, ukazuje da će suncokret popraviti finansijsku situaciju ratara, ako ne zbog prinosa, ono zbog akontne cene od 42 dinara, što je za 30 odsto više nego lanjska otkupna cena.

„Dijamant“ je tu cenu obrazložio analizom troškova i u očekivanju da dostigne prošlogodišnji otkup uljarica od 140 000 tona, uz najavu menadžmenta da će rod brzo biti isplaćen i da otkupna cena može biti i povećana, na šta već ukazuju kretanja na Produktnoj berzi, odnosno u regionu.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">