Izvor: Tanjug

Udruženje proizvođača mleka Srbije upozorilo je danas da se u narednim mesecima može očekivati nestašica mleka na domaćem tržištu zbog smanjenje proizvodnje te osnovne životne namirnice.
Član Upravnog odbora udruženja Radisav Čobanin rekao je, na konferenciji za novinare, da u Srbiji već postoji nestašica mleka, ali se ne vidi zbog smanjene kupovne moći stanovništva i sezone godišnjih odmora. Prema njegovim rečima, proizvodnja mleka u Srbiji je smanjena između 25 i 30 procenata, kako zbog letnje sezone tako i zbog smanjenog broja grla.

Drastičan pad broja grla

Čobanin je upozorio na drastičan pad broja grla u Srbiji, podsetivši da Udruženje proizvođača mleka Srbije godišnje proizvede oko 200 miliona litara mleka. On je istakao da su proizvođači mleka u protekle tri godine na gubitku, jer se cena proizvodnje litra mleka kreće 42 dinara, a proizvođači dobijaju 38 dinara, u šta je uključena i subvencija države od pet dinara. Predsednik Upravnog odbora udruženja Ljubiša Jovanović rekao je da je osnovni razlog za takve pesimistične prognoze stalni rast inputa proizvodnje – stočne hrane, goriva, semena, đubriva i da sve to ukazuje da je jedino isplativo baviti se ratarstvom.

„Poražavajuće je da ni nove mere ministarstva (poljoprivrede) nisu efektivne, jer se ne otklanja glavni uzrok neisplativosti proizvodnje mleka. Sistem subvencija mora imati dugoročni efekat, kao ekonomski amortizer snižavanja troškova proizvodnje. Državne subvencije nisu pomoć već instrument vođenja agrarne politike“, ocenio je Jovanović. Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije kritikovali su ukupnu agrarnu politiku i sve mere podsticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje Vlade Srbije i resornog ministarstva. Oni su istakli da je agrarna politika selektivna, nekonzistentna i da diskriminiše pravna lica, odnosno velike proizvođače.

Predstavnici tog udruženja su zatražili da agrarni budžet za narednu godinu bude oko pet procenata ukupnog budžeta umesto dosadašnjih 2,7 odsto. Agrarna politika treba da omogući prehrambenu sigurnost, stabilnost cena i održivi razvoj poljoprivredne proizvodne, poručili su iz udruženja i zatražili ravnopravan tretman sa ostalim poljoprivrednim proizvođačima odnosno da uz subvenciju od pet dinara po litri mleka dobiju i po 14.000 dinara po hektaru obradive površine i 25.000 dinara po grlu stoke.

Mlekare: Nema nestašice mleka u Srbiji

S druge strane, predstavnici velikih domaćih proizvođača mleka tvrde da u Srbiji nema nestašice mleka i da ne treba očekivati nestabilnost na domaćem tržištu narednih meseci, da su cene stabilne i da neće biti poskupljenja te osnovne životne namirnice. Direktor „Mlekare“ Šabac Zoran Matić rekao je za Tanjug da mleka u Srbiji ima i da će ga biće dovoljno, da je situacija stabilna i da građani ne treba da strahuju ili da prave zalihe.

„Nikakve nestašice mleka u snabdevanju nema, niti se oseća. Ne očekujemo ni u budućnosti nikakvu mogućnost nestašice gotovih proizvoda“, istakao je Matić. Matić je kazao da je „Mlekara“ Šabac uvezla 200 junica za svoje proizvođače i da će sutra biti podeljene među 60 proizvođača. U Srbiji se ne očekuje smanjenje grla već se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, radi na unapređenju i podizanju stočarstva na viši nivo, dodao je on. Na pitanje da li se očekuje poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda, Matić je odgovorio da „Mlekara“ Šabac nije povećavala cene, za razliku od konkurencije i da neće to činiti ni u perspektivi.

„Ne nameravamo ni u narednom periodu da menjamo cenu mleka i jogurta. Borićemo se na tržištu sa većom efikasnošću“, objasnio je on. Matić je ocenio da pojedini proizvođači mleka najavama nestašice pokušavaju da vrše pritisak da bi dobili veću cenu mleka. Da je tržište mleka i mlečnih proizvoda stabilno i da se ne očekuju nestašice slaže se i Slobodan Petrović, direktor „Denjub fud grupe“. „U Srbiji postoje zadovoljavajući rezultati na tržištu mleka i takva situacija se očekuje do kraja godine“, rekao je Petrović za Tanjug i najavio da se početkom 2012. očekuje uvoz junica što će povećati proizvodnju. Petrović je istakao da je proizvodnja mleka leti manja što je sezonski uobičajeno, ali je i tražnja smanjena pa taj balans doprinosi stabilnosti tržišta. Petrović je ukazao da stabilnost na tržištu mleka može da bude poremećena zbog vremenskih (ne)prilika ukoliko bi suša dugo potrajala, a tražnja za mlekom povećana, „što ne bi trebalo da se desi“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">