Reklama

Najveća hladnjača u jugoistočnoj Evropi nekadašnje Zemljoradničke zadruge Arilje, koju je nakon stečajnog postupka kupilo preduzeće Stanić, ponovo je spremna za otkup maline.

Zemljoradnička zadruga Arilje i ova hladnjača potonuli su na dno 2014. godine, kada su blokirani računi i uveden stečaj jer nisu bili vraćeni krediti uzeti od Agrobanke 2005. godine, a dugovi sa kamatama narasli su dotad na 15 miliona evra. Ovi krediti doveli su do nekoliko pokušaja sudskih prodaja celokupne imovine zadruge, a prošle godine je sve okončano kupovinom na javnoj sudskoj licitaciji od strane najvećeg ariljskog biznismena Milana Stanića.

Prema dostupnim podacima, preduzeće Stanić je lider u Arilju i regionu po količini zamrznute, prerađene i izvezene maline, a osim ove hladnjače poseduje još tri u „svetskoj prestonici maline“ sa ukupno 300 radnika.

Odiseja Zemljoradničke zadruge Arilje počela je osnivanjem 1922. godine. Osamdesetih godina je razvila novi metod špalirskog gajenja maline. Kapacitet hladnjače koji postoji i danas je 8.000 tona uz brzinu tunelskog zamrzavanja od 300 tona na dan.

Ovu firmu su nekada zvali „fabrika deviza“. Još uvek se priča kako su u doba SFRJ kooperanti ariljske zadruge od jedne berbe kupovali nove IMT traktore, popularne „tridesetdevetke“. Zadruga je preživela ratove, sankcije, promene državnih uređenja, ali nije mogla preživeti bankarske kredite i kamate.