Izvoz semena poljoprivrednog bilja iz naše zemlje lane je povećan 41,6 posto u odnosu na 2012. godinu, i njegova vrednost je iznosila 118,3 miliona dolara.

Seme proizvedeno u Srbiji stiglo je čak do Japana, a na taj dalek put krenulo je iz Novog Sada, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
„Prisutni smo širom sveta, a ove godine uspeli smo da osvojimo i Japan, gde smo izvezli suncokret. Nisu to značajne količine, ali svakako je veliki uspeh naći se na tako zahtevnom tržištu“, kaže za „Dnevnik” direktor Instituta Jegor Miladinović, navodeći kao interesantan i podatak da je ta, najveća domaća naučna i semenska kuća, izvezla pasulj u Ugandu.

Naš sagovornik veli i da je Ukrajina uzela sortu soje „NS merkur” kao standard, što je takođe uspeh. Reč je o ranoj sorti visokog potencijala za prinos, koju Ukrajinci smatraju najboljom u toj grupi zrenja. Novosadsko seme ide najviše u zemlje regiona, ali i u Francusku, Italiju, Rusiju, odnosno u tridesetak zemalja.

Ipak, Miladinović ističe da izvoz semena nije navažniji posao Instituta za ratarstvo i povrtarstvo već da je ta kuća posvećena najpre domaćem tržištu i domaćim poljoprivrednicima.

„Naša društvena funkcija je da obezbedimo našim proizvođačima dovoljne količine kvalitetnog semena“, naglašava on.

Pomenimo, u Institutu je stvoreno oko hiljadu sorti i hibrida, od čega je 500 registrovano i gaji se u inostranstvu.

Izvoz semena je jedna od delatnosti i kompanije „Fid sid” (Feed-seed), koja je organizator proizvodnje semena za „Sindžentu” u našoj zemlji. Direktor „Fid sida” Veljko Jocić za naš list kaže da je lane kompanija izvezla 4.300 tona semena kukuruza i suncokreta, koje će biti posejano širom Evrope.

Po podacima Privredne komore Srbije, iz naše zemlje izvezeno je 232,5 hiljade tona semena poljoprivrednog bilja, dok je uvezeno oko 13,9 hiljada tona. Vrednost uvoza te robe iznosila je 58,6 miliona dolara, a uvoz je povećan 30,8 posto.

U 2013. ukupna spoljnotrgovinska razmena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja vredela je 21,2 milion dolara, od čega je izvoz tih proizvoda iznosio 14,1 miliona dolara (4,9 hiljada tona), a uvoz više od 7,1 miliona dolara (2.000 tona). Vrednost izvoza u prošloj godini je smanjena 7,2 odsto u odnosu na 2012. godinu, ali i uvoza, i to 8,7 odsto. Vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja Srbije sa svetom za dvanaest meseci 2013. bila je ukupno 14,8 miliona dolara. Od toga je izvoz bio 4,9 miliona dolara, što je povećanje od 7,2 posto u odnosu na 2012. godinu. Uvoz je bio vredan 9,9 miliona dolara, što je neznatno povećanje od 0,4 posto u odnosu na 2012. godinu.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, površine zasejane lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u 2013. iznosile su 1.348 hektara, što u odnosu na 2012. predstavlja neznatno smanjenje od 0,8 odsto. U 2013. godini ukupna proizvodnja cveća i ukrasnog bilja je obavljena na površini od 1.487 hektara, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 7,8 odsto.

Agroekonomski stručnjaci smatraju da su naši ukupni potencijali za proizvodnju i izvoz semena daleko veći, naročito kda je reč o velikim žitnicama, poput Ukrajine i Rusije. Ukrajina, recimo, uvozi semenskog kukuruza za više od 166 miliona dolara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">