Reklama

Makedonija se danas obavezala da će u razumnom roku eliminisati spornu odluku o ograničavanju uvoza pšenica i brašna, izjavila je danas pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Bojana Todorović.

Taj rok nije preciziran, ali pošto je reč o specifičnim proizvodima očekuje se da će biti između mesec i mesec i po dana, rekla je Todorović novinarima nakon završetka specijalnog zasedanja zajedničkog Komiteta CEFTA u Beogradu.

Ona je podsetila da je današnji sastanak Komiteta organizovan na zahtev Srbije, zbog „nelegalnih mera“ Makedonije u pogledu uvoza pšenice i brašna u tu zemlju.

„Predložili smo određene zaključke. Sve članice CEFTA prihvatile su argumentaciju Srbije da ta mera nije u skladu sa CEFTA sporazumom i da je potrebno njeno hitno ukidanje“, naglasila je Todorović.

Ona je dodala da je predloženo i da se donesu odluke koje bi značile da u ponovljenim slučajevima procedura za mogućnost uvođenja kontramera bude skraćena.

„Makedonija nije želela da prihvati sve ove zaključke… Ali smo, na kraju, posle višesatnih razgovora uspeli da dobijemo obećanje, odnosno, obavezivanje da će eliminisati spornu odluku u razumnom roku“, objasnila je Todorović.

Ona je ponovila da je Srbija dobila potpunu podršku ostalih zemalja i da je to jedan od retkih momenata da je članstvo CEFTA sporazuma bilo jednoglasno u pogledu te mere.

Todorović je ukazala i da će Srbija, u slučaju da Makedonija za oko mesec dana ne ispoštuje današnji dogovor i ukine spornu meru, koristiti određene pogodnosti iz CEFTA sporazuma koje bi vodile uvođenju kontra mera kako bi se kompenzovao gubitak koji smo pretrpeli uvođenjem tog ograničenja u izvozu.

Na pitanje novinara, šta će se dešavati sa pšenicom u tom vremenskom vakumu do ukidanja mere, Todorović je rekla da će do tada na snazi biti restriktivan režim izvoza.

Vlada Makedonije donela je početkom jula odluku da uvoz srpske pšenice i brašna do kraja godine veže za kupovinu domaće pšenice i brašna.

Prema toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonskim uvoznicima je naloženo da moraju da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje.

Srbija godišnje izvozi 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna u Makedoniju.

Srpske kompanije su razmatrale uvođenje recipročnih mera u onim oblastima koje su važne za Makedoniju, odnosno da domaći uvoznici vina prilikom uvoza jednog litra vina iz Makedonije moraju prethodno da kupe četiri litra domaćeg vina.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić potvrdio je informaciju da je sa Makedonijom dogovoren načelni redosled koraka za ukidanje uredbe o ograničenom uvozu srpske pšenice u brašna.

On je dodao da je sastanak CEFTA o tom pitanju bio zakazan pre dogovora dve zemlje i da se radi o dva komplementarna procesa.

„Zatražili smo vanrednu sednicu CEFTA pre nego što smo bilateralno razgovarali i dogovorili načelni redosled koraka sa predstavnicima vlade Makedonije. Sastanak je ekspresno bio zakazan, mi se zbog toga zahvaljujemo Sekretarijatu i nismo hteli da sastanak otkazujemo jer bi to bilo neozbiljno sa naše strane“, rekao je Ljajić za TV B92 u toku sastanka.

On je naznačio da je u međuvremenu sa predstavnicima vlade Makedonije dogovoreno da oni krenu u proceduru za ukidanje ove uredbe i da očekuje da procedura krene.

„Prema tome radi se o dva komplementarna procesa“ rekao je Ljajić.

„Danas je važno da se donesu zaključi koji će potvrditi ono o čemu smo govorili da je to odluka u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA i što je posebno bitno da dobijemo pravo da ukoliko se ove mere ponavljaju da imamo automatski mogućnost uvođenja recipročnih mera, a da ne kršimo pravila CEFTA“, rekao je on.

Ljajić: Niko ne želi trgovinski rat sa EU

On je rekao da ovaj vanredni sastanak CEFTA nema nikakve veze sa problemom koji imamo sa EU odnosno sa Hrvatskom.

Na pitanje da li je evropski komesar Štefan File pričao sa našim zvaničnicima o tome da Srbija nastavi da uvozi cigarete iz Hrvatske po povoljnijim carinskim stopama iako je Hrvatska ušla u EU, Ljajić je rekao da nije bilo reči o tome.

Ljajić je rekao da BiH ima veći problem od Srbije, „jer smo mi rešili 98 odsto nerešenih pitanja u odnosima u trgovini Hrvatske i Srbije, nakon ulaska te zemlje u EU“.

„Ostao je jedan nerešen problem, a tiče se uvoza hrvatskih cigareta“, precizirao je Ljajić i objasnio da Hrvatska hoće da nastavi da izvozi po povlašćenim uslovima koji su imali u okviru CEFTA sporazuma.

„Smatramo da oni ne mogu takav privilegovan položaj da crpe iz jednog sporazuma koji je pre toga bio na snazi. Sada imamo novu okolnost, a to je da je Hrvatska članica EU i da treba i da može da izvozi po pravilima SSP i tu je naš spor, zapravo ne sa Hrvatskom, nego sa Evropskom komisijom koja zastupa stavove Hrvatske kao svoje nove članice“, rekao je Ljajić.

„Niko ovde ne želi trgovinski rat sa EU, niti taj rat može da dobije, ali želimo razgovore, da na ekonomskim osnovama tražimo rešenje tih problema“, podvukao je Ljajić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">