Reklama

Ljupčo Dimovski kaže da je Makedonija postupila u skladu s pravilima CEFTE kod ograničenja uvoza pšenice i brašna iz Srbije

Dimovski tvrdi i da eventualna zabrana izvoza makedonskih vina u Srbiju ne bi ugrozila plasman na nova evropska tržišta.

„Nadamo se da će Srbija promeniti svoj stav, mi smo izvestili Srbiju da ćemo stopirati uvoz brašna i pšenice. Odluku o ovome je donela vlada na preporuku Ministarstva poljoprivrede zbog obaveze institucija da zaštite domaću proizvodnju i prema CEFTA ugovoru koji predviđa ovakve mere kada dođe do poremećaja na domaćem tržištu“, rekao je Dimovski.

On tvrdi da je postupljeno u skladu sa ta dva dokumenta i da imaju „ozbiljne argumente“.

„Ne znam da li i druga strana raspolaže s argumentima, ali moraće da objasni. Stanje na tržištu je dramatično, ne možemo da dozvolimo da ceo sektor padne na kolena zato što neko smatra da na osnovu liberalnog tržišta može da prodaje samo svoju robu“, kazao je Dimovski.

On je podsetio da je lane uvezeno 44.000 tona brašna i oko 55.000 tona pšenice, a ove godine, do uvođenja mera, uvezeno je 27.000 tona brašna od kojih samo u poslednjih deset dana 7.000 tona .

„Vlada i Ministarstvo već su napravili ustupke za regularni otkup među kojima i finansijsku podršku od 10,7 miliona evra za mlinarski sektor, sa minimalnom kamatom od tri odsto i veći limit do 500.000 evra po subjektu. Ovom politikom štitimo i proizvođače pšenice i mlinare,a obezbeđuje se i zdrava hrana za domaće potrošače“, kazao je resorni ministar.

Zbog zaštite domaće proizvodnje već četiri godine domaći trgovci moraju da otkupe četiri kilograma domaćeg žita da bi mogli da uvezu kilogram brašna, izjavio je portparol makedonske vlade Aleksandar Georgiev.

“ Srbija je naš ekonomski partner, stanje na terenu i pravila CEFTE nam omogućavaju ovakve mere“, rekao je on.

Ako Srbija ultimativno zabrani uvoz makedonskog vina kao kontra meru, Ðorđe Petrušev, bivši direktor najveće regionalne vinarije Tikveš u Kavadarcima, smatra da će i u tom slučaju moći da se ispune nove kvote prema Evropi.

„Ulaskom Hrvatske u EU naviše su dobile naše vinarije. Nove količine možemo plasirati i u ostale zemlje Unije, a i u ostale zemlje u regionu. Nadam se da će Srbija naći drugo rešenje“, rekao je on.

Zamenik minstra poljoprivrede, Zoran Konjanovski smatra da bi zabrana izvoza makedonskog vina u Srbiju u velikoj meri povećala izvoz flaširanog vina u druge države.

Prošle godine Makedonija je izvezla više od 16 miliona flaša vina u vrednosti od skoro 17 miliona evra, a za vino u rinfuzi naplatila je više od 38 miliona evra za ukupno izvezenih 10 miliona litara.

Vlada Srbije će uvesti mere reciprociteta prema Makedoniji i razmotriti ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, ukoliko za 10 dana ne bude rešen problem ograničenja izvoza iz Srbije brašna i pšenice u tu državu.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević usaglasili su juče redosled mera koje će biti sprovedene povodom odluke makedonske vlade da ograniči uvoz pšenice i brašna iz Srbije, receno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">