Reklama

Predstavnici proizvodjača i distributera organskog semena, kontrolnih organizacija u procesu kontrole i sertifikacije i regionalnih centara, ukazali su na neophodnost bolje komunikacije, radi poboljšanja snabdevanja

Problemi postoje u snabdevanju reproduktivnim materijalom za organsku proizvodnju, kao i zbog nedostupnosti konvencionalnog hemijski netretiranog reproduktivnog materijala, ukazano je na sednici Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije i Nacionalne asocijacije „Serbia Organica“.

Za proizvodjače je važno pojačati poziciju hemijski netretiranog semena, jer im Zakon omogućuje da ga koriste, a često ostaju bez njega. Pošto pokretanje proizvodnje organskog semena nije jednostavno, i u Evropskoj uniji definisano je gde se dopušta upotreba hemijski netretiranog semena.

Prema tvrdnjama proizvodjača, instituti koji imaju organsku proizvodnju, često nemaju sluha za organske proizvodjače koji naručuju malu količinu semena, već se njihovi zahtevi odlažu i ne poštuju rezervacije. Kao rešenje predlažu objedinjavanje zahteva preko Nacionalne asocijacije „Serbia Organica“.

Predstavnici instituta pozvali su proizvodjače da blagovremeno najave potrebnu količinu semena, što, agronomskim jezikom rečeno, podrazumeva da seme naručuje u vreme žetve odredjene biljne vrste, a ne u doba setve, jer tada je prekasno. Kalendarsko, datumsko odredjivanje rokova za rezervacije semena bilo bi veoma komplikovano zbog velikog broja biljnih vrsta, smatraju u institutima.

Proizvodnja bez plana neisplativa je jer je organska proizvodnja skuplja i ukoliko dodje do otkazivanja, proizvedeno seme prodaje se kao merkantilno, što je neisplativo.

Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u kojem je formirano Odeljenje za organsku proizvodnju i biodiverzitet na lokaciji nekadašnjeg Odeljenja za hmelj, sirak i lekovito bilje u Bačkom Petrovcu, najavili su da za sezonu 2013. mogu da obezbede netretirano konvencionalno seme kukuruza, soje i suncokreta i drugih vrsta, kao i organsko seme pšenice, soje, heljde, belog luka, pasulja, bosiljka, nevena, mirodjije i najverovatnije lucerke.

U Institutu za lekovito bilje „Josif Pančić“ i Institutu za kukuruz u Zemun Polju pozivaju proizvodjače da se na vreme jave i rezervišu seme. Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci nudi preko 30 povrtarskih vrsta i 10 sertifikovanih sorti, medju kojima su sorte pasulja, boranije, tikvice, cvekle, zelene salate.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede ukazali su da je pojednostavljena i ubrzana procedura izdavanja odobrenja, ali da se još radi na unapredjenju baze podataka o proizvodjačima organskog semena, kako bi u svakom trenutku bili dostupni ažurni podaci o količini prodatog, odnosno dostupnog semena.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">