Reklama

Integrisane tehnologije za obnovljivu energiju na farmama i upravljanje otpadom istraživaće se kao deo novog projekta vrednog 212.000 funti koji podržava dekarbonizaciju stočarske poljoprivrede.

Finansiranje za istraživanje proizvodnje energije iz otpada peradi, svinjskog gnoja i izlučevina insekata obezbeđeno je od strane BACB Renewables u saradnji sa Univerzitetom u Lidsu. Studija će analizirati mogućnosti smanjenja i skladištenja energije i identifikovati najisplativiji otpad za proizvodnju biogasa.

Prvi deo studije obuhvatiće utvrđivanje energetskih zahteva pre nego što se razmotre mogućnosti smanjenja, generisanja i skladištenja energije. Paralelno će se analizirati različiti uzorci otpada kako bi se identifikovao najisplativiji izvor otpada uz pomoć novootvorenog 40-stopanskog bioreaktora za insekte koji je obezbedila kompanija za tehnologiju insekata Entocycle.

Raznovrsni izvori prihoda i zaštita lokalnih vodotokova

Ispitivanja će se odvijati u Nacionalnom centru za svinje, najvećem u Velikoj Britaniji, i takođe će se razmotriti kako se kružni SMART sistemi mogu koristiti za raznolikost izvora prihoda i zaštitu lokalnih vodotokova. Visoki nivoi fosfata i nitrata koji se nalaze u otpadu životinja završavaju zagađivanjem reka.

Istraživači se nadaju smanjenju ovog efekta, delom zato što insekti, kad se gaje na đubrivu, uklanjaju neke od toksičnih hranljivih materija. Nasuprot tome, otpad od insekata može biti koristan kao đubrivo za druge poljoprivredne kulture jer sadrži esencijalne minerale.

Veliki potencijal i visoka očekivanja

Dr. Lojd Glanvil, direktor BACB Renewables, izjavio je da poljoprivreda trenutno čini oko 11% ukupnih emisija gasova staklene bašte u Velikoj Britaniji: „Integrisana tehnologija za farme pruža ogroman potencijal farmerima da se izbore s ovim izazovima u vezi sa klimatskim promenama, kao i da povećaju ekonomsku produktivnost i otpornost, posebno u kontekstu rastuće inflacije i povećanja troškova energije. Imamo visoka očekivanja da će ovo istraživanje približiti postizanju nulte emisije u poljoprivredi.“

Dr. Gesa Reiss, viši inovacioni saradnik za pametne poljoprivredne sisteme na Univerzitetu u Lidsu, dodala je: „Da bismo se suočili sa izazovima održive proizvodnje hrane i zaštite životne sredine, moramo nastaviti da sarađujemo sa partnerima kako bismo podstakli inovacije i istraživanje. Ovo je odličan primer gde se akademici i partneri udružuju kako bi rešavali izazove u britanskoj poljoprivrednoj industriji.“

Studija je jedan od 50 projekata koji su obezbedili finansiranje od strane Defra i UK Research and Innovation.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">