Pad suficita od čak 16,3 odsto za deset meseci ove godine, u odnosu na isto vreme lane, obeležio je trgovinu proizvodima poljoprivrede i prehrambene industrije, čiji je izvoz zabeležio pad, a uvoz se nesmanjeno povećava.

Vrednost izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije za deset meseci ove godine iznosila je 2,2 milijarde dolara, što predstavlja pad od 3,2 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar-oktobar 2012, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Istovremeno, vrednost uvoza od 1,3 milijarde dolara je 9,3 odsto veća od ostvarenog u istom lanjskom periodu. Suficit ima pad od 16,3 odsto i iznosi 931,4 miliona dolara.

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije od januara do oktobra ukazuju na početak tendencije oporavka izvoza, dok je tempo rasta uvoza i dalje povećan.

Stručnjaci procenjuju da bi izvoz agrara koji bi do kraja godine trebalo da dostigne 2,7 milijarde dolara, a uvoz oko 1,5 milijarde dolara. Pomenuta kretanja će rezultirati suficitom od oko 1,2 milijarde dolara.

Pad izvoza merkantilnog kukuruza, kao posledice pojave aflatoksina u prethodnoj godini i još prisutne opreznosti uvoznika se u visokom stepenu kompenzuje izvozom merkantilne pšenice.

Očekivanja su da će u kalendarskoj 2013. godini biti izvezeno oko 1,2 miliona tona merkantilne pšenice, dok posmatrano na nivou komercijalne sezone (jul 2013/jun 2014.) za očekivati je da će izvoz merkantilne pšenice dostići 1,5 miliona tona roda 2013. godine.

To bi predstavljalo značajan rekord u izvozu pšenice za poslednjih 30. godina. Rast izvoza merkantilne pšenice, ‘gura“ otkupnu cenu pšenice na više i ona trenutno iznosi 22,50 dinara, bez PDV-a.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom perioda januar-oktobar 2013. su: merkantilna pšenica (172,8 miliona dolara), smrznuta malina (151,6 miliona dolara), šećer (117,5 miliona dolara), merkantilni kukuruz (88,1 milion dolara), rafinirano ulje od suncokreta (74 miliona dolara) pivo od slada (64,2 miliona dolara).

Slede cigarete koje sadrže duvan ( 61,6 miliona dolara), i slatki biskviti, vafli i oblande ( 54,2 miliona dolara).

Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 542,3 miliona dolara i sa učešćem od 4,5 odsto u ukupnom robnom izvozu i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 501,7 miliona dolara, sa učešćem od 4,1 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ‘nekonkurentnih’ proizvoda, koji se ne gaje u našoj zemlji – sirova kafa (68,1 milion dolara), banane (30 miliona dolara), pomorandže ( 23 miliona dolara) i mandarine, klementine i ostali agrumi ( 6,8 miliona dolara).

Od ostalih proizvoda u uvozu potrebno je istaći cigarete koje sadrže duvan u vrednosti od 44,5 miliona dolara i uljane pogače od soje u vrednosti od 29,3 miliona dolara.

Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci: voće i povrće sa vrednošću uvoza od 253,9 milion dolara, ostvarenim suficitom od 288,4 miliona dolara i učešćem u ukupnom uvozu od 1,5 odsto i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 168,5 miliona dolara, deficitom od 105,9 miliona dolara i učešćem u ukupnom uvozu od jedan odsto.Pad izvoza i dalji rast uvoza poljoprivrede i hrane.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">