Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, posetili su preduzeće „Žitoprodukt“ u Zrenjaninu.

– Pokrajinska Vlada je pre dve godine pokrenula program spasavanja onih kolektiva koji imaju tradiciju i perspektivu, a koja su bila praktično upropašćena ili lošom privatizacijom ili neodgovornim poslovanjem nakon privatizacije, istakao je predsednik Pajtić. On je rekao da je u ovom trenutku, ovim programom Vlade AP Vojvodine obuhvaćeno 27 preduzeća na teritoriji AP Vojvodine. U ovim preduzećima radi više hiljada zaposlenih, a za njih je vezano više desetina hiljada kooperanata. Ovaj program mera podrazumeva uključivanje svih instrumenata kojima pokrajinska Vlada raspolaže, a odnosi se na dodatni angažman u pronalaženju stabilnih partnera, tržišta, kao i pronalaženje stranih i domaćih investitora, koji bi ulagali u ove kompanije, koje još uvek imaju uticaja na domaće tržište.

Prema Pajtićevim rečima, ovaj program je Vlada Vojvodine preduzela iako formalno to nije njena nadležnost, jer nije postojala odgovornost u procesu privatizacije. Ipak, velika je odgovrnost svih struktura vlasti prema građanima ove zemlje i moraju se spasiti ona radna mesta u preduzećima, u kojima postoji jak ekonomski rezon. Rezultati intervenisanja Vlade već su vidljivi u svim kompanijama u kojima su procesi revitalizacije započeti. Kako je Pajtić rekao, Vlada AP Vojvodine se hrabro suočava sa problemima koje su prouzrokovali drugi ljudi.

„Žitoprodukt“ je obnovio svoje poslovanje, rekao je Vasin i naveo da od 144 radnika koliko je bilo zaposleno, danas u ovoj kompaniji radni 126, dok su ostali zbrinuti putem socijalnih programa. Vasin je rekao da su obavljeni razgovori sa slovenačkim strateškim partnerom, koji je ne samo revitalizovao „Žitoprodukt“, već i „Pekaru Kikinda“, kao i „Fidelinku“. Vasin je rekao da je zadovoljan stanjem u „Žitorporduktu“, i naglasio da je u Zrenjaninu u procesu revitalizacija IPOK-a „Servo Mihalj“, da postoji projekat za „Banat-seme“, a u „Luxolu“ će uskoro biti završen stečaj.

Vasin je rekao da ono što pokrajinska Vlada radi u saradnji sa republičkom, jeste stvaranje realnog sagledavanja namenskih stečajeva, koji ne znače kraj preduzeća, već njihov novi početak. Vlada Vojvodine, preko Razvojne banke i Poreske uprave vodi desetak takvih stečajeva, za koje postoji uverenje da će dovesti do obnove preduzeća. Vasin je, takođe, rekao da postoje velike šanse da preduzeća u kojima je poništena privatizacija dođe do reprivatizacije, a da poučeni lošim iskustvima ne budu ponovljene greške. – Sreća je u nesreći što je upravo veliki broj poništenih privatizacija izvršeno u poljoprivrednom sektoru, koji se trenutno nalazi u fazi oporavka, rekao je Vasin i istakao da će ova preduzeća biti oporavljena i ponovo će se naći na tržištima. U procesu reprivatizacije neće biti žurbe, a kriterijumi prilikom odabira kupaca za preduzeća biće takvi da će postojati garant da reprivatizovana preduzeća neće ponovo propasti.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">