Mnoge srpske kompanije imale su zbog korona virusa problem sa izvozom svojih proizvoda u SAD. Vlasnici kompanija očekuju da nastave sa izvozom čim prođe ova situacija, odnosno čim bude moguće

Mnoge srpske kompanije imale su zbog korona virusa problem sa izvozom svojih proizvoda u SAD, a jedna od njih je i Happy Honey, kompanija iz Beograda koja se bavi proizvodnjom i prodajom visokokvalitetnog sirovog meda. Kada su uslovi normalni, njihovi proizvodi mogu se naći u čak 276 prodavnica američkog lanca Cost Plus World Market. Ipak, tokom poslednjih nekoliko meseci korona ih je stavila na muke koje i dalje traju.

– Od početka godine ništa nismo izvezli zbog korona-krize. Plan nam je da nastavimo sa izvozom čim prođe ova situacija, odnosno čim bude moguće – rekao je za B92 CEO i suvlasnik te kompanije Aleksandar Vučković.

Kompanija Šumska tajna iz Veternika, koja se bavi proizvodnjom raznih prirodnih proizvoda poput čajeva, namaza od pečuraka, humusa i drugih za B92.net kaže da nisu imali problema kada je reč o plasmanu svojih proizvoda, pa ni na američkom tržištu.

– Naši proizvodi, pored toga što se mogu naći u tri-četiri prodavnice u SAD, su bili i jesu dostupni za naručivanje preko Amazona, tako da smo dosta toga prodali onlajn. Inače, prvi put u istoriji je u Americi zabeležena ovolika stopa prodaje preko interneta – objašnjava Nikola Stanišić, prvi čovek ove kompanije.

Brzi uvid u ponudu jednog američkog trgovinskog lanca, u čijoj ponudi ima i proizvoda iz Srbije, pokazuje da su cene primetno više. Tako litar suncokretovog ulja dostiže cenu i do 4,23 USD, što je oko 450 dinara, dok je u Srbiji za isti proizvod istog proizvođača potrebno oko 135 dinara. Ukoliko, pak, želite da kupite srpsku kafu u Americi, moraćete da izdvojite oko 6,35 USD, dok ćete u Srbiji 500 grama iste kafe platiti oko 450 dinara. Gazirana voda uvezena iz Srbije takođe je skuplja u SAD, pa tako za jednu flašu treba izdvojiti čak 150 dinara, odnosno 1,4 USD, dok u Srbiji istu vodu istog proizvođača možete kupiti za oko 40 dinara.

Podaci Ministarstva poljoprivrede govore da je tokom 2019. godine ukupan obim razmene poljoprivredno -prehrambenih proizvoda sa SAD iznosio 64,6 mil USD, što je oko 10% manje nego 2018.

Izvoz proizvoda iz Srbije u SAD regulisan je Opštim sistemom preferencijala, kojim je omogućen izvoz srpskih proizvoda u SAD bez ili sa minimalnom carinom. Bescarinski izvoz odnosi se na preko 4.900 proizvoda, najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Uslov koji roba mora da zadovolji je i kriterijum porekla, odnosno da je proizvedena u Srbiji sa najmanje 35% dodate vrednosti i da se direktno isporučuje iz Srbije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">