Savez pčelarskih organizacija Srbije nosilac projekata ,,Reka meda“, koju finansira EU sa više od 167.500 evra

U Srbiji će ove godine biti proizvedeno oko 9.000 tona meda. Samo za prvih jedanaest meseci u svet je izvezeno 3.013 tona meda. I proizvodnja i izvoz su znatno bolji nego prošle godine. Prema poslednjem popisu poljoprivrede, u Srbiji ima više od 650.000 košnica. Ovo je između otalog istaknuto na sednici Grupacije za pčelarstvo Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).

Prema rezultatima najnovijeg popisa u poljoprivredi Srbije, mi sad imamo čak za 50 odsto više košnica nego što je to bilo ranije, istakla je Mirjana Miščević, savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS. Naš med je kvalitetan i tražen u svetu, a najbolja potvrda je da smo do kraja oktobra ove godine izvezli meda u vrednsoti od 11 miliona dolara, a uvoz je bio samo 113.000 dolara.

Med je kvalitetan i možemo u svet izvesti sve što proizvedemo, naglasio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović. U okviru udruženja SPOS-a imamo oko 8.800 članova, a poslednji rezultati popisa prikazuju da je tu i oko 455.000 košnica. Kada je reč o ceni, jedan kilogram bagremovog meda u otkupu proizvdođaču je plaćan 3,7 evra, a suncokretovog 2,2 evra. Proizvodnja meda postaje sve profotabilnije zanimanje. Tome doprinosi i kvalitet našeg meda koji se sve više izvozi.

Rezultat takvog rada i organizovanja je da smo u okviru IPA programa Evropske unije za Srbiju, krozu saradnju sa Razvojnim agencijom (ADA) iz Austrije dobili projekat ,,Socijalno – ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“ gde je raspisan konkurs za bespovratna sredstva. SPOS je konkurisao i dobio novac za projekat“Reka meda“. Ukupna vrednost ovog projekta je 218.988 evra. Od toga EU učestvuje sa 167.460 evra, a SPOS sa 51.527 evra.

Proizvođači meda, organizovani u Grupaciju pri PKS, ukazali su i na pojavu falsifikata na tržištu, koji su nude po znatno nižoj ceni od originalnog proizvoda. Kako bi se održala i povećala kvalitetna proizvodnja meda namenjena domaćem i stranom tržištu, oni su zatražili od nadležnih organa da se zaštiti njihova proizvodnja. Kroz organizovan nastup i kontrolu prodaje meda, kako u zemlji tako i u svetu, kroz organizaciju SPOS-a, do sada nije otkriven nijedan falsifikat u izvozu. Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda ne podržava gajenje GM kultura u Srbiji jer bi to ugrozilo izvoz meda u EU.

Srbija se nalazi na poslednjem mestu u Evropi po potrošnji meda. Prosečno trošimo oko 500 grama godišnje po jednom stanovniku, naveo je dr Mića Mladenović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Naš med se u Evropi tražo jer je kvalitetan, nema sadržaja genetski modifikovanih organizama ni antibiotika.

Šta sve poljoprivredu Srbije očekuje posle 1. januara 2014. godine, proizvođače meda je upoznao Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivedu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. On je istakao da je u pregovorima, kada je poljoprivreda i prehrambena industrija u pitanju, PKS prepoznata kao partner koji će aktivno učestvovati u poboljšanju privrednog ambijenta, kako bi se maksimalno iskoristili potencijali koje imamo u svim delatnostima ove privredne grane.

Izvor: PKS
Autor: B. Gulan

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">