Zakonodavci u saveznim državama SAD nastoje da obuzdaju prodaju laboratorijski uzgajane tunjevine, svinjskog mesa i drugih životinjskih proteina, suprotstavljajući se novoj tehnologiji hrane koju podržavaju investitori poput Bila Gejtsa (Bill Gates) i Džefa Bezosa (Jeff Bezos).

Republikanci u najmanje sedam saveznih država su od početka godine predstavili predlog zakona koji zabranjuje prodaju ili distribuciju mesa proizvedenog u laboratoriji, oblika jestivog proteina koji se uzgaja iz životinjskih ćelija, prenosi Financial Times.

Prvi takav proizvod, uzgajana piletina, dobio je prošle godine federalno odobrenje kao bezbedan za ljudsku upotrebu. Laboratorijski uzgajana piletina dostupna je trenutno u restoranima sa Michelinovom zvezdom u San Francisku i restoranu u Vašingtonu koji je u vlasništvu šefa kuvara Hosea Andresa (Jose Andres).

Meso proizvedeno u laboratoriji postalo je političko pitanje. Neke konzervativne ličnosti, poput guvernera Floride Rona DeSantisa, koriste uzgajano meso u napadima na „probuđenu“ političku agendu liberala. Drugi su ga povezali sa zabrinutošću u vezi sa vakcinama.

Zakonodavno telo Floride poslalo je u martu DeSantisu predlog zakona koji zabranjuje prodaju mesa proizvedenog u laboratoriji. „Nećemo imati lažno meso. To ne funkcioniše“, izjavio je ranije DeSantis. Portparolka guvernera nije želela da komentariše da li će on potpisati zakon.

Američka savezna zakonodavstva prate Italiju, koja je prošle godine zabranila zakonom proizvodnju u laboratoriji na predlog desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni). Međutim, ovaj zakon bi mogao naići na pravne izazove unutar EU, jer Italija nije poštovala postupke jedinstvenog evropskog tržišta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">