Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog „ozbiljnih nepravilnosti“ uočenih tokom inspekcije, saznaje Nova ekonomija.

Kako piše Nova ekonomija, u odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri. U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) su za Novu ekonomiju potvrdili da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpkih kompanija za proizvodnju mesa, a da su „ozbiljne nepravilnosti” utvrđene u četiri kompanije.

„Tokom inspekcije utvrdili su ozbiljne nepravilnosti u radu ove četiri kompanije. Zbog toga će počev od 4. juna biti uvedene privremene obustave uvoza proizvoda u Rusiju iz ove četiri kompanije”, precizirali su u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

U Karneksu su za Novu ekonomiju rekli da kompanija neprekidno obezbeđuje svojim potrošačima proizvode visokog kvaliteta stalnim preispitivanjem usaglašenosti tehnoloških postupaka sa industrijskim standardima, implementiranim sistemima kvaliteta i bezbednosti proizvoda i relevantnim pozitivnim propisima.

U Zlatiborcu ocenjuju da im je ograničen pristup ruskom tržištvu zbog „nekoliko dodatnih veterinarsko-sanitarnih i normativno-tehničkih uslova koje je potrebno ispuniti”.

Kompanije Matijević i Big Bull Foods nisu odgovorile na molbu Nove ekonomije za komentar.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (5)
  Član 451

  Mene jedino cudi sta ce „Carnex“ medju ovom „bratijom“. Ni za Ruse nisu u stanju da izvoze te nase „renomirane“ firme.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 1.541

  Kako to,da državna kontrolna tijela nisu vidjeli te „ozbiljne nedostatke“,a još je to poraznije za voditelja QMS-a.

  Član 34.185

  Pravilnike treba pročitati i postupati po njima,kod nas se sve polovično radi . Neobučen i nestručan kadar ,vlasnici gledaju profit i više nikom nije bitna bezbedna hrana .

   

  Član 12.142

  4 srpske firme koje jure profit i ništa više. Kakva bezbednost hrane i ostali bakrači! Interesantan je jedan detalj: na spisku je i firma „Zlatiborac“, čiji je dugogodišnji saradnik bio i prof, Radovanović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, inače jedan od autora najnovije verzije „Zakona o bezbednosti hrane“! Ne verujem da ih je profesor Radovanović pogrešno savetovao! No ovo je Srbistan!

  Član 9.645

  Osim mozda jedne firme sa spiska koja do sada nije vazila za firmu kojoj je stalo do bezbednosti hrane, ostale tri su uvek su pratile i primenjivale propise. Razlog za PRIVREMENU suspenziju koja je počela da se primenjuje 10 dana nakon objave „ruske“ odluke, nisu pitanje bezbednosti, već procedure i evidencije u proizvodnji u skladu sa njihovim standardima i propisima. Uostalom zasto Eu nije suspendovala svoje dozvole za dotične firme?

Odgovor na: Rusija obustavila uvoz mesa i prerađevina od četiri srpske kompanije

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">