Stručnjaci okupljeni u Radnoj grupi za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje na teritoriji AP Vojvodine, na današnjem sastanku razmotrili su zaključke Radne grupe za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje Ministarstva poljopirvrede, šumarstva i vodoprivrede i ne slažu se sa zaključkom da se razmotri mogućnost privremene izmene graničnih vrednosti aflatoksina M1 u mleku.

Radna grupa zaključila je da je svaka izmena pravilnika u smislu povećanja graničnih vrednosti prisustva aflatoksina u bilo kojoj hrani, a pogotovu u mleku retrogradna mera, koja ne doprinosi rešavanju problema povećanih vrednosti aflatoksina. Razlozi za to su očuvanje javnog zdravlja, a pogotovo zdravlja dece i trudnica, najosetljivije populacije koja i najviše pije mleko. Radna grupa naglašava da se rešenje problema mora tražiti u preduzimanju adekvatnih mera za uklanjanje uzročnika pojave aflatoksina u mleku i hrani za životinje, a ne u izmeni regulative koja je već usaglašena sa evropskim standardima.

S obzirom na to da je inspekcijski nadzor u nadležnosti resornog Ministarstva, radna grupa je donela zaključak da Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS na teritoriji Vojvodine nastavi da vrši dobrovoljni i besplatni monitoring mleka i hrane za životinje, kako bi se gazdinstvima pomoglo konkretnim merama za poboljšanje kvaliteta hrane za životinje, a samim tim i kvaliteta mleka koje proizvode.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

 • Autor
  Članci
 • Komentari (4)
  Član 8.483

  Da li postoji ikakva šansa da se obori ova odluka Vlade o povećanju nivoa aflatoksina na 0,5, jer je to zaista sramotno? Na koji način možemo da se borimo protiv toga, jer zaista ne bih volela da im ovaj bezobrazluk prodje tek tako? Da li neka peticija ili pismo podrške vašem saopštenju može da koristi?

  Član 1.080

  Umesto komentara napisaću šta mi se deslo danas:brzi bris čisto/prljavo je pokazao da stepen čistoće ne zadovoljava, KM ponoviti čiščenje i dezinfekciju. Čekam da se odradi postupak , vidim sve to nešto sporo, odugovlače , rade  i pogledaju .Pitam da li ima neki problem i dobijem odgovor : povećaj limit šefovice! Kad može Vlada , možeš i ti!

   

   

   

   

  Član 8.483

  Mene zaista zanima da li po ovom pitanju bilo ko reaguje (udruženje za zaštitu potrošača…., bilo ko, kome da se obratimo, kome da pišemo, gde da demonstriramo….) ovo bukvalno znaci da ce sada svi iz regiona ko ne moze da plasira mleko na svoje tržište (npr.Hrvati, Madjari…) zbog povećanog procenta aflatoksina fino to izvesti u Srbiju jer je kod nas dozvoljeno 0,5%

   

  Član 8.483

  i tako ce sav mogući škart doći kod nas jer o nama niko ne brine…… pa ni mi sami…

Odgovor na: Saopštenje Radne grupe za praćenje aflatoksina u hrani i hrani za životinje na teritoriji Vojvodine

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">