Reklama

Generalni direktor kompanije „Holcim Srbija“ Klaudio Soare izjavio je danas da, ukoliko dobije datum za pregovore o članstvu u EU, Srbija mora što bolje da se pripremi i iskoristi evropske retpristupne fondove za razvoj ekonomije.

Govoreći o razvoju građevinskog sektora ove godine, Soare je ocenio da će nivo njegovih aktivnosti biti isti kao u 2012. godine ili u najboljem slučaju zabeležiće blagi rast.
„Dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU predstavlja samo jednu vrstu konsekvence stabilne političke situacije u Srbiji i uspešno poslovno okruženje je u skladu sa tim, a sigurno je da će i taj datum pomoći razvoju ekonomije Srbije“, rekao je Soare Tanjugu.

Soare veruje da ako postoji politička stabilnost i jasna posvećenost političkih stranaka za podršku održivom poslovnom okruženju, razvoj ekonomske situacije će prirodno uslediti, pa će i datum za ulazak u EU biti samo normalna posledica ovog procesa.

U odgovoru na pitanje šta Srbija može da očekuje u ekonomskom smislu, ukoliko dobije datum za početak pregovora sa EU, Soare je rekao da čim dobije datum, Srbija će dobiti pristup mnogim evropskim fondovima za različite vrste projekata koje treba što bolje da iskoristi.
„Nadam se da ćete vi u Srbiji uraditi bolji posao nego što smo to mi učinili u Rumuniji“, preneo je Soare, koji je rodom iz te zemlje poručujući da bi „šteta da dobijete pristup fondovima, a da ne možete da ih iskoristite“.

Posle dobijanja datuma za početak pregovora o pristupanju EU, Rumunija je dobila dobru priliku da započne proces korišćenja sredstava iz fondova obezbeđenih od strane EU, ali i priliku da uskladi rumunske zakone sa evropskim, priseća se Soare.
„Međutim, samo delimično smo uspeli da iskoristimo ovu priliku, jer nismo dovoljno brzo aplicirali sa projektima za pristupne fondove, pa se nadam da će Srbija uraditi bolji posao u tom smislu“, kazao je on, naglašavajući da je ključ uspeha – pripremiti dobar projekat, dobre aplikacije, koje će biti priložene na vreme.

Na podsećanje da je na otvaranju Holcimove Fabrike betona u Dobanovcima rekao da iako su građevinske industrije u okruženju Srbije i širom Evrope u krizi, „Holcim otvara još jednu fabriku betona u Srbiji zato što veruje u njenu budućnost“, Soare ističe da „ne samo da on veruje u tu rečenicu, već ceo menadžment tim Holcim Srbije“.
„Dokaz je upravo fabrika u Dobanovcima koju smo otvorili. Nemamo kristalnu kuglu da predvidimo budućnost, ali to je naše čvrsto ubeđenje da će doći bolja situacija u Srbiji“, naglasio je Soare.

Komentarišući stanje u građevinskoj industriji u Srbiji, sagovornik Tanjuga je rekao da je u prvim mesecima 2013. godine sezona u građevinarstvu sporo krenula, jer su vremenski uslovi u martu odložili većinu građevinskih aktivnosti, ali je u drugoj polovini aprila došlo do poboljšanja, pre svega zahvaljujući projektima koji su vezani za infrastrukturu, železnice, energiju dobijenu iz vetra i tako dalje…
„Smatramo da će ove godine nivo izgradnje biti isti kao u 2012. godini ili u najboljem slučaju će beležiti blagi rast“, ocenio je Soare.

U odgovoru na pitanje šta su najjači aduti, a šta veliki nedostaci u poslovnom okruženju u Srbiji, generalni direktor „Holcim Srbija“ je rekao da su ljudi jedna od glavnih prednosti Srbije, takođe dobar geografski položaj, velike ravnice i blagi brdoviti predeli koji su veoma dobri za poljoprivredu, a tu je i velika tradicija u industriji.
„Kao prostor gde bi stvari mogle da se poboljšaju, vidim pojednostavljenje birokratije i više efikasnosti u procesu izdavanja dozvola“, rekao je Soare, ponavljajući istu ocenu koju su pre njega izgovorili brojni domaći i strani biznismeni i investitori godinama unazad.

Prema njegovim rečima, poslovno okruženje traži dobru poslovnu predvidljivost, a to je moguće samo u stabilnom političkom okruženju.
„Smatram da Vlada Srbije preduzima dobre korake u ovom smeru, odnosno da pruža podršku poslovnom sektoru i nadam se da će se ova tendencija nastaviti i u budućnosti“, istakao je Soare.

Generalni direktor „Holcim Srbija“ je ukazao da na povećanje prisustva stranih investitora u Srbiji povoljno može uticati usklađivanje domaćeg pravnog okvira sa evropskim i ono što je najvažnije – obezbeđivanje poštovanja svih normi i zakonskih odredbi, takođe može povoljno uticati na njihov dolazak u većem broju.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">