Grožđe u Srbiji ove godine je izuzetno kvalitetno. Prema rečima Saše Matijaševića, profesora vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, visoke temperature su ubrzale sazrevanje belih sorti, pa su one brane nešto ranije nego što je uobičajeno

– Belo grožđe je brano sa optimalnim sadržajem šećera i kiselina, pa oni proizvođači koji su vodili računa o tome imaće veoma dobro i kvalitetno vino – ističe profesor Matijašević. – Što se tiče belih, vinskih, sorti ujednačen je kvalitet roda. Zdravstveno stanje je veoma dobro i to je uslovilo dobar kvalitet grožđa. Zbog toga ćemo imati i visok kvalitet belih vina.

Profesor Matijašević smatra da će belih i crvenih vina biti nešto manje nego prošle godine, jer je suša, ipak, imala svoj uticaj. Stanje nije bilo katastrofalno, ali delimično je uticalo na manji sadržaj šire, pa imamo nešto manje vina. – Što se tiče crnih sorti, njihova berba, osim crnog burgundca, još nije počela – kaže Matijašević. – Za sada znamo da je sadržaj šećera i suve materije visok, možda i viši nego što treba da bude. Kod crnih sorti treba čekati enološku zrelost, pa ćemo imati još neki blagi rast šećera. To znači da u nekim vinogradima može da se javi problem sa većim sadržajem šećera, a u vinu kasnije da bude veći procenat alkohola. Treba, međutim, očekivati kvalitetna crvena vina.

Zaliha vina ima i od prošle godine. Pandemija je uticala na prodaju, pa se može očekivati da ćemo imati velike količine vina na raspolaganju za domaće, ali i inostrano tržište. Vino koje je ostalo od prošle godine pravi probleme pojedinim proizvođačima, koji nemaju velike kapacitete. Uz to imamo i povećanu ponudu grožđa na tržištu.

– Izvoz domaćeg vina porastao je poslednjih 10 do 15 godina – napominje Matijašević. – Ako posmatramo zapadne zemlje, tu je izvoz minimalan. Idu samo najkvalitetnija vina. Ono gde sada imamo malo veću ulogu jesu tržišta Češke, Slovačke, Poljske i Rusije. S druge strane, mi uvozimo vino iz celog sveta.

Uvoz vinskog grožđa ove godine biće minimalan i to iz Severne Makedonije, jer i naša zemlja ima veću ponudu. Za razliku od njega, stono grožđe stiže iz Crne Gore, Italije, Turske i Severne Makedonije.

Mnoga vina koja se uvoze po kvalitetu zadovoljavaju i imaju prihvatljivu cenu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">