Pokrenuta inicijativa da podsticaje u poljoprivredi dobijaju i vlasnici neumatičenih grla, krava dojilja i pčelari
Članovi Grupacije za organsku proizvodnju Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS), odlučili su da pokrenu inicijativu za izmene i dopune aktuelnih propisa kojima su regulisani podsticaji za sredstva u organskoj poljoprivredi. Odlučeno je da se zatraži izmena odredbi Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku proizvodnju.

Kako ističe savetnik u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu, duvansku industriju i vodoprivredu PKS Slavica Stevanetić, članovi Grupacije su odlučili da se zatraže izmene postojećeg pravilnika i da se u podsticaje uključe i neumatičena grla, krave dojilje i pčelari.

Predsednik Grupacije za organsku proizvodnju PKS Nada Mišković je zaključila da u postojećem Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i u Pravilniku o korišćenju podsticaja, ima niz nedoslednosti, a da bi se one otklonile Grupacija će delovati kroz predlaganje kratkoročnih mera za hitno otklanjanje nedostataka, kao i sa dugoročnim merama, za izmenu i dopunu postojećeg zakona. Sve to je potrebno kako bi se očuvala ova biljna proizvodnja koja je organizovana na 6.000 hektara. Pored toga potrebno je očuvati i organsku proizvodnju u stočarstvu, koja je specifična, posebno u brdsko planinskom regionu.

Izmene postojećeg pravilnika se traže jer on onemogućava najvećem broju gazdinstava da koristi sredstva. Oni tvrde da se nedavno usvojenim pravilnikom diskriminiše veliki broj stočara u korist industrijske organske proizvodnje te da će samo pet odsto stočara koji se bave organskom proizvodnjom moći da ispuni propisane uslove. Osnovni problem je što se podsticaji mogu dobiti samo za ,,pedigrirana“ grla, odnosno kvalitetnu priplodnu stoku koja ima poznato poreklo dve ili više godina unazad.

Proizvođač organske hrane iz Dimitrovgrada Sergej Ivanov, ukazujući na slabosti Zakona o podsticajimaa u poljoprivredi i ruralnom razvoju je naglasio, da on u primeni onemogućava dobijanje i korišćenje novca od strane ogromne većine, pre svega, malih gazdinstava koja se bave organskim stočarstvom. Po njegovim rečima to može da ostavi dugoročne posledice u pogledu ove proizvodnje u Srbiji koja je tek u početnoj fazi i potrebni su joj podrška i podsticaji. Jer, ovi stočari svoju proizvodnju baziraju na autohtonim rasama i prirodnim metodama uzgoja u tretmanu površina i životinja.

,,Naglašavamo da će postojeći pravilnik još dodatno otežati funkcionisanje ogromne većine stočara koji se bave organskom proizvodnjom, obzirom na činjenicu da je tokom 2012. godine izostala pomoć, odnosno podsticaj od strane države za razvoj organskog stočarstva, a troškovi sertifikacije nisu zanemarljivi, kao ni razlika u pogledu proizvodnih rezultata koji su manji u kvantitativnom smislu u odnosu na konvencionalnu proizvodnju“, rekao je Sergej Ivanov. On je istakao da su od ukupnog broja grla koja se procenjuju u Srbiji na oko 900.000, svega između 100.000 i 150.000 umatičena kvalitetna priplodna grla i samo ona mogu dobijati subvencije, što nije dobro.

Postojeći pravilnik, kako su istakli stočari, dovešće do toga da jedno pravno ili fizičko lice iskoristi čak 27,5 odsto od ukupno predviđenih podsticaja za organsku proizvodnju, a da istovremeno najveći broj gazdinstava ostane bez te mogućnosti.

Članovima Grupacije za organsku proizvodnju predstavio se i novi sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Nenad Budimović.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">