Reklama

Izvor: PKS
12. jul

Mleka u prahu nema dovoljno, pa se traži njegov uvoz bez prelevmana u vreme kada domaći proizvođači ne mogu da ponude dovoljne količine konditorskoj industriji Srbije. Potrebno je odobriti hitan uvoz mleka u prahu kada ga nema dovoljno iz domaće proizvodnje. Ovakav dogovor postignut je između članova Grupacije konditorske industrije Privredne komore Srbije i velikih proizvođača mleka u zemlji. To znači da konditori u Srbiji, da bi mogli da održe kontinuitet proizvodnje, traže da se odobri sezonski uvoz mleka u prahu, kada domaći proizvođači u dovoljnim količinama ne mogu da ga ponude. Takav zahtev treba da odobri Vlada Srbije, uz saglasnost Ministarstva za poljoprivredu, kome će biti upućen zahtev iz Privredne komore Srbije. Predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Miroljub Aleksić je istakao da odobrenje uvoza mleka u prahu, mora da bude bez carina i prelevmana. Domaćoj konditorskoj industriji potrebno je godišnje oko 7.000 tona mleka u prahu, a zbog ciklične i nedovoljne proizvodnje, njega veoma često nema, pa neke fabrike prinudno čak i obustavljaju proizvodnju. Uvoz mleka u prahu pod prelevmanima i postojećim carinama, znatno poskupljuje proizvodnju u konditorskoj industriji, koja je namenjena izvozu, pa ona ne može da bude konkurentna sa izvozom. Dakle, naglašava Aleksić, tražimo da nam se odobri uvoz, bez prelevmana i carina, u vreme kada mleko u prahu ne mogu da nam ponude domaći proizvođači. Za to smo postigli saglasnot i sa našim dobavljačima, mlekarskom industrijom. Nadamo se da će Vlada shvatiti ovaj problem, jer, je u interesu svih nas da održimo kontinuitet proizvodnje koja je velikim delom namenjena izvozu.

Da je konditorska industrija Srbije okrenuta ka izvozu najbolje pokazuju rezultati njenog poslovanja. Primera radi u spoljnotrgovinskoj razmeni konditorskih proizvođača Srbije sa svetom u prva četiri meseca ove godine ostvaren je suficit od 23,2 miliona dolara, što je dvostruko više nego u istom periodu lane. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene konditorskih proizvoda u ovom periodu iznosila je 56,1 miliona dolara, što je za 12,4 manje nego za prva četiri meseca prošle godine. Pad spoljnotrgovinske razmene rezultat je pada uvoza, dok je izvoz i količinski i vrednosno nešto veći od prošlogodišnjeg. U prva četiri meseca 2010. godine ostvaren je izvoz od 12.700 tona u vrednosti od 39,6 miliona dolara, što predstavlja povećanje izvezenih količina od oko dva odsto i vrednost ostvarenog izvoza je veća za oko pet odsto. Istovremeno, uvoz je količinski bio manji za 2.200 tona ili za oko 33,8 odsto i vrednosno za oko 10 miliona dolara, odnosno za 37,6 odsto. Izvozne cene konditorskih proizvoda izražene u dolarima po kilogramu povećane su za oko 3,6 odsto, dok su uvozne cene manje za 8,5 odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Domaća konditorska industrija je za prva četiri meseca 2010. godine ostvarila proizvodnju nešto manju od 39.000 tona, što je na približno istom nivou kao i prethodne godine. Prodato je oko 37.000 tona konditorskih proizvoda, od čega 24.300 tona na domaćem tržištu (65,7 odsto), a oko 12.700 tona je plasirano na strana tržišta (34,3 odsto). Na tržištu Srbije u ovom periodu potrošeno je 29.100 tona konditorskih proizvoda, u čemu dominantan udeo imaju domaći proizvodi (83,6 odsto) u odnosu na uvozne (16,4 odsto).

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">