U Srbiji je prošle godine zaklano oko 368.000 goveda i 5,8 miliona svinja, što je otprilike isti broj grla stoke koja je zaklana prethodne godine, izjavio je Tanjugu samostalni savetnik u Udruženju za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

„To je oko 80.000 tona goveđeg mesa, 260.000 tona svinjskog mesa, kao i 100.000 tona svih vrsta mesnih prerađevina – trajnih, polutrajnih, dimljenih i konzervisanih proizvoda“, rekao je Budimović.

Odnos stoke koja je zaklana u klanicama i van klanica se postepeno smanjuje i dobro je da polako ulazimo u kolosek zakonske regulative, istakao je Budimović, napominjući da je taj odnos nekada bio 1:3, a sada je 1:2.

Razlog za to je prvenstveno zakonska regulativa, a drugi razlog je što se polako napušta tradicionalni način pripremanja mesa i proizvoda od mesa zbog načina i tempa života, pa se potrošači opredeljuju za trgovinske lance koji u ponudi imaju polupripremljene proizvode, kazao je on.

Broj registrovanih klanica je dosta veliki za naše područje i iznosi od 900 do 1.000, međutim, nemamo podatke o onim firmama koje predstave da se bave tom delatnošću, naveo je Budimović.

Kada je reč o proizvodnji sirovog mleka, ona je lane iznosila 1,4 milijarde litara, od čega je proizvedeno oko 450 miliona litara pasterizovanog i sterilizovanog mleka i oko 220.000 tona mlečnih proizvoda – jogurta, kiselog mleka, kačkavalja, sireva, maslaca i mleka u prahu, dodao je Budimović.

On je ukazao da je proizvodnja bila dovoljna za domaće potrebe, pa nije bilo uvoza sirovog i pasterizovanog mleka, ali jeste kvalitetnijih mlečnih proizvoda sa višim cenama iz Francuske, Holandije, Makedonije…

„Naše cene mlečnih proizvoda su dosta povoljne za naše kupce, i mislim da se retko ko odlučuje da plati oko 2.000 dinara kilogram ekstra kačkavalja, ali ga ima na tržištu, pa ko želi, može da konzumira i to“, istakao je Budimović.

Na pitanje kakva su očekivanja u stočarskoj proizvodnji u ovoj godini, Budimović je rekao da procene PKS govore da će biti zabeležen pad broja grla od oko dva odsto i izrazio nadu da se to ponovo neće odraziti na proizvodnju, jer su takvi pokazatelji bili i u drugoj polovini prošle godine.

„Prošla godina je bila vrlo nepovoljna što se tiče proizvodnje i koncentrovane i kabaste stočne hrane, ali su cene kukuruza sada malo pale, tako da će i naši poljoprivrednici da se odluče verovatno za intenzivniju stočarsku proizvodnju“, rekao je Budimović.

On je napomenuo da je dobra mera donošenje novog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, i istakao da je aktivnost PKS i Grupacije za živinarstvo pri PKS donela rezultate – naime, po prvi put će biti uvedeni i podsticaji za proizvodnju živinskog mesa i jaja.

Budimović je podvukao da je reč o značajnoj privrednoj grani, koja zapošljava veliki broj ljudi, a živinsko meso se sve više koristi u ishrani zbog cena i lakoće pripreme.

Živinska proizvodnja u Srbiji je premašila proizvodnju goveđeg mesa i kreće se oko 100.000 tona na godišnjem nivou, a u Srbiji se godišnje proizvede oko 1,2 milijarde komada jaja, kazao je Budimović.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">