Prema izmenjenom Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja iz 2019. godine svi profesionalni korisnici tih materija, koji iznose svoju robu na tržište, imaju obavezu da, od prvog januara 2022. godine, prođu odgovarajuću obuku kako bi dobili sertifikat koji se obnavlja svakih pet godina. Oni će biti upoznati sa hemijskim sadržajem pesticida, mehanizmom njihovog delovanja i načinom primene za svaku određenu kulturu. Dobiće i informacije o korišćenju ličnih zaštitnih sredstava, zaštiti zdravlja ljudi, domaćih i divljih životinja, pčela, zatim o integralnom upravljanju štetnim organizmima uz primenu odgovarajuće mehaničke obrade zemljišta. Odgovarajućim uredbama regulisano je pravo i način delovanja inspekcije u toku periodičnih pregleda uređaja koji se kоriste za primenu pesticida, zatim mere skladištenja, transporta, rukovanja i odlaganja iskorišćene ambalaže. Pregled se odnosi na prskalice sa rezervoarom od preko 100 litara. Leđne i ručne prskalice ne podležu takvoj kontroli, ali će poljoprivrednici i drugi korisnici moći da kupuju pesticide samo u neophodnim količinama u poljoprtivrednim apotekama koje su upisane u Registar distributera i uvoznika. One moraju imati zaposleno stručno lice, koje može dati pouzdane informacije o načinu korišćenja i rukovanja pesticidima.

Ovako ozbiljne mere predostrožnosti su neophodne, jer za sada postoje samo podaci o tome koliko sredstava se proizvodi i uvozi, ali ne i o njihovoj primeni. Praksa pokazuje da mnogi korisnici pesticida nemaju dovoljno saznanja o korisnim, a posebno o štetnim materijama u hemijskim preparatima za zaštitu biljaka, koje se koriste i po više desetina puta tokom sezone. Nije redak slučaj i da se preparati, „radi svake sigurnosti delovanja“ upotrebljavaju u količinaма iznad propisanih na pakovanjima i u pogrešno vreme, ne poštujući obavezni period karence nakon berbe ili žetve, a pre iznošenja na tržište. To stvara veliku opasnost po zdravlje onih koji ih primеnjuju, pa i velikog broja korisnika voća, povrća i drugih vrsta tako zagađene hrane. малом селу са 600 становникаелика је опасностi za čitavu životnu sredinu. Nagli porast alergijаi oboljenja u Srbiji o tome najuverljivije svedoče. Posebnu opasnost predstavlja „crno tržište“ neregistrovanih i pesticida sa isteklim rokom upotrebe.

Ono što je odavno praksa u agrarno najrazvijenijim državama, od skora i u Evropskoj uniji, stiglo je i u praksu Srbije. Nadleržne fitosanitarne inspekcijske službe kontrolisaće skladišta za odgovarajuće čuvanje pesticida, kao i ispravnost uređaja koji se koriste za upotrebu tih hemijskih sredstava. Kontrolisaće i rad prskalica, čak i svake brizgalice kako se ne bi dogodilo da otrovne materije iscure na puteve ili druga mesta gde mogu imati neželjene posledice po zdravlje ljudi, životinja i ptica.

Autor: B. Krstin

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">