Izvor: http://www.economy.rs/

Direktor Viktorija Grupe Nikola Vujačić ocenio je da bi uz adekvatno subvencionisanje, koje bi stimulisalo uzgajivače, a ne prerađivače, Srbija u kratkom vremenskom periodu mogla ostvariti ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u visini od pet milijardi evra.

Komentasrišući kritike jednog dela stručne javnosti da velike kompanije predlažu subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje isključivo iz ličnih interesa, Vujačić je poručio da Viktorija Grupa ne traži subvencije za sebe pošto nema niti jedan hektar zemljišta u vlasništvu.

„Očekujemo od države da stvori uslove za poslovanje u poljoprivrednom sektoru, u najmanju ruku ravne onima u okruženju, kako bi došlo do odgovarajućeg razvoja. Drugim rečima, da srpski poljoprivrednik ima iste uslove kao onaj u Rumuniji, Bugarskoj ili Hrvatskoj, kako bi mogao da bude konkurentan“, istakao je Vujačić u intervjuu časopisu „Biznis i finansije“.

On je to slikovito objasnio trkom u atletici na 100 metara, u kojoj protivnik ima početnu prednost od 50 metara.

Vujačić je rekao da se zalaže da subvencije budu date uzgajivačima, a nikako prerađivačima, i to u saglasnosti sa najboljom praksom iz EU i uslovljavanjem nizom korisnih stvari, od upotrebe veštačkih đubriva do osiguranja useva.

„Takve subvencije bi mogle u veoma kratkom vremenskom periodu da doprinesu da Srbija ostvari poljoprivredni izvoz u visini od pet milijardi evra na godišnjem nivou. Međutim, to je čisto politička odluka i ne zavisi u velikoj meri od nas“, smatra Vujačić.

Odgovarajući na pitanje da li, prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost, ako se kriza nastavi duže od očekivanog, da država pokuša da utiče na cenu poljoprivrednih proizvoda i šta bi to značilo za proizvođače, Vujačić je rekao da ne misli da će se to desiti zato što bi država u tom slučaju morala da pruži neku vrstu kompenzacije, što znači da bi morala da bude i finansijski dovoljno jaka.

„Videli smo to više puta do sada u prošlosti i znamo da su to uvek bile kratkotrajne mere koje na kraju dovode do nedostatka robe na tržištu. Država nema novca i tragično je što se budžet pravi na ovakav način, bez dovoljnog subvencionisanja poljoprivrede“, kazao je direktor Viktorija Grupe.

Vujačić je izrazio očekivanje da će u predstojećem periodu doći do još izraženije nelikvidnosti u celokupnoj domaćoj privredi i kratkoročnog rasta nezaposlenosti zbog smanjenog obima poslovanja, ali će vlada do kraja godine omogućiti stabilne uslove poslovanja na tržištu.

„Za većinu domaćih preduzeća biće ogromnih problema u finansiranju budućih operacija, pre svega zbog činjenice da je cela evrozona u velikoj krizi, pa će strane banke više računa voditi o svojim centralama nego o ćerkama firmama u Srbiji“, rekao je Vujačić.

Vujačić je rekao da nije optimista za naredni period u celokupnoj privredi, ali od Viktorija Grupe očekuje da nastavi dobro poslovanje i u krizi „zahvaljujući uspešnom prilagođavanju“.

Viktorija Grupa zabeležila je uspešne rezultate u sektoru poljoprivrede i robe široke potrošnje, zbog čega se nalazi među 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji i u Adria regionu. (Economy.rs, Tanjug 20. novembar 2011.)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">